Τα υλικά και η εκτέλεση
Ριζότο με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και πλούσια γεύση γαρίδας. Χυλωμένο, al dente και απολαυστικό. Μαγείρεψε σαν επαγγελματίας!
Υλικά
Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα
- 1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
- 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 6 ντοματίνια κομμένα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το τελείωμα
- 50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
- 50 γρ. βούτυρο κρύο
- Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Για τις γαρίδες
- Αποψύχουμε τις γαρίδες.
- Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.
Για το ριζότο
- Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
- Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
- Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
- Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
- Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
- Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
- Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
- Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
- Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Τροχαίο στην Κνωσού: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής και βρέθηκε στο οδόστρωμα
Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο... «οξύθυμος» πρώην υπουργός
Φωτιά σε χωριό του Ηρακλείου κινητοποίησε την πυροσβεστική
Θλίψη στη Mεσαρά: Έφυγε πρόωρα από την ζωή ο αγαπητός Γιώργος
Απίστευτο: Αρνήθηκε να κάνουν έρωτα και τον τραυμάτισε σοβαρά στα γεννητικά όργανα
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Γονείς τέρατα άφηναν το παιδί τους να λιμοκτονεί και το έδεναν μέσα σε ντουλάπα - Είναι 7 χρονών και ζυγίζει μόνο 10 κιλά