Ηράκλειο: 33oC

Ριζότο γαρίδας με ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα

26.05.2024, 1:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ριζότο με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και πλούσια γεύση γαρίδας. Χυλωμένο, al dente και απολαυστικό. Μαγείρεψε σαν επαγγελματίας!

Υλικά

Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα

  • 1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το τελείωμα

  • 50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Για τις γαρίδες

  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.

Για το ριζότο

  • Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
  • Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
  • Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
  • Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
  • Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
  • Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
  • Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
  • Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: