Ηράκλειο: 32oC

Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες

13.05.2024, 13:00

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κλασικό ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες. Μια συνταγή που έχει γεύση μαμάς. Φτιάξτε την οπωσδήποτε!

Υλικά

  • 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • τριμμένες
  • 200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
  • 1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
  • 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη,
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 βρασμένα αβγά
  • 8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες

Για τη σάλτσα

  • ½ λίτρο ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το δέσιμο της σάλτσας (προαιρετικά)

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
  • ½ λίτρο ζωμό κρέατος και τα υγρά του ταψιού

Για το ρολό κιμά

  • Ξεκινάμε τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα κιμά.
  • Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 30 λεπτά.
  • Βάζουμε το μίγμα κιμά πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας.
  • Απλώνουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
  • Βάζουμε επάνω τα υλικά της γέμισης, αυγά, τυρί ή ότι άλλο σας αρέσει.
  • Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το γεμιστό ρολό κιμά.

Για το ταψί

  • Κόβουμε πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
  • Ακουμπάμε με προσοχή το ρολό πάνω στις πατάτες.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό.
  • Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε στις άκρες του ταψιού.
  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ρολό και οι πατάτες.

Για τη σάλτσα

  • Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος.
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 2 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.
  • Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
  • Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.
  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

Δροσερή μους λεμόνι

Ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα