Χταπόδι κρασάτο που «βράζει» στο ζουμί του και μας παραδίδει απαράμιλλη νοστιμιά
Καθαρά Δευτέρα σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι σαν φαγητό, το χταπόδι κρασάτο.
Η συνταγή που θα σας μείνει αξέχαστη. Ιδανικό για την περίοδο της νηστείας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μαλακό και γευστικό είναι!
Υλικά
Μερίδες: 4 – 6
- 1 χταπόδι, 1½-2 κιλά, καθαρισμένο, χωρισμένο στα πλοκάμια του (η κουκούλα κομμένη στα δύο)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 2 φύλλα δάφνης
- τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε επιλεγμένα μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, καλά τριμμένο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 5 κόκκοι μπαχάρι
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 100 ml λευκό γλυκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιών και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το θυμάρι.
- Δεν αλατίζουμε από τώρα.
- Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στη διάμετρο της κατσαρόλας και σκεπάζουμε το φαγητό με αυτό.
- Η λαδόκολλα θα ακουμπάει το φαγητό.
- Από πάνω σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
- Αυτό το κάνουμε για να «σφραγίσουμε» ερμητικά την κατσαρόλα και να μείνουν μέσα οι νόστιμοι υδρατμοί.
- Έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού ούτως ή άλλως και το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του πεντανόστιμα υγρά και μέσα σε αυτά θα μαγειρευτεί.
- Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα (ανάλογα και με το μέγεθός του).
- Ελέγχουμε και, αν έχει μαλακώσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε (με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και χωρίς τη λαδόκολλα) μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν χρειάζεται).
- Αν τα ζουμιά είναι πολλά, μπορούμε, προτού δέσουμε τη σάλτσα, να βγάλουμε μέρος από αυτά με μια κουτάλα και να τα χρησιμοποιήσουμε μιαν επόμενη φορά για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιλάφι.
- Μόλις δέσει η σάλτσα, βγάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Πασπαλίζουμε το φαγητό με το θυμάρι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
- Στο τραπέζι θα έχουμε και άλλες νηστίστιμες νοστιμιές, όπως ταραμοσαλάτα, ελιές της αρεσκείας μας, τουρσιά, όσπρια (π.χ. γίγαντες), λαγάνα και χαλβά.
Διαβάστε επίσης:
Πως να φτιάξετε σπιτική λαγάνα
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο