Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Σφενδύλι: Πρωταγωνιστεί στο 11ο Φεστιβάλ Χανιών

17.10.2023, 11:02

Η ιστορία του χωριού μέσω του ντοκιμαντέρ “Σφενδύλι: Όταν σε ξεριζώνει το νερό”

Την ιδέα να απεικονίσει και να παρουσιάσει την ιστορία του πλημμυρισμένου χωριού «Σφενδύλι» αλλά και τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ντόπιοι είχε ο κινηματογραφιστής, Μιχάλης Μπαστάκης, στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Για την συμπλήρωση των 11 χρόνων παρουσίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του, για μια ακόμη χρονιά, για να μοιραστεί μαζί τους μοναδικές εμπειρίες. Ένα πλούσιο πρόγραμμα με μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό. Εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, πάρτι και πολλές άλλες δράσεις. Ειδικές προβολές, αφιερώματα κι ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η αναγκαστική μετανάστευση των λιγοστών κατοίκων της περιοχής αλλά και η σπάνια ιστορία του χωριού, αποτέλεσε έμπνευση για τον Μιχάλη Μπαστάκη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σφενδύλι: Όταν σε ξεριζώνει το νερό»

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Στο κοινωνικό αυτό ντοκιμαντέρ με διάρκεια 40 λεπτών, δίνεται η ευκαιρία να αποτυπωθεί μια διαφορετική πλευρά της ιστορίας, με αφηγήσεις από τους κατοίκους και πλάνα του βυθιζόμενου χωριού. Έχει στόχο να προβληματίσει, να συγκινήσει και να φέρει στο φως μαρτυρίες που δεν είχαν ειπωθεί πριν κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του φράγματος. Μέσα από τα ιστορικά στοιχεία αλλά και τις έντονες μαρτυρίες, ο δημιουργός προσπαθεί να τονίσει την σημαντικότητα της έννοιας της κοινότητας αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα που αναπτύσσονται οι κοινωνίες.


Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σφενδύλι: Όταν σε ξεριζώνει το νερό» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, στις 20.30, στην αίθουσα B, στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.