Ηράκλειο: 21oC

Σοκολατόπιτα Tres Leches

30.05.2025, 22:54

Μεξικάνικο γλυκό, σκέτη απόλαυση!

Tres leches σημαίνει τρία γάλατα. Έτσι ονομάζεται ένα μεξικάνικο γλυκό που ως βάση του έχει ένα λευκό παντεσπάνι το οποίο σιροπιάζεται με ένα σιρόπι από τρία γάλατα. Εδώ η βάση είναι σοκολατόπιτα.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη σοκολατόπιτα

  • 220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) γάλα
  • 120 ml (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) βραστό νερό
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι tres leches

  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (πλήρες)
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φάκελος τρίμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σοκολατόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε ξανά. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Το αδειάζουμε στο ταψί.
  7. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.

Σιρόπι tres leches

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
  3. Έπειτα, με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια (περίπου ανά 2,5 εκ.).
  4. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το σιρόπι tres leches σε όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση, πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, η σοκολατόπιτα θα μοιάζει να κολυμπάει στο σιρόπι, αλλά θα απορροφηθεί.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
  6. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κρήτη

Κολοκυθόσουπα κρεμώδης και αρωματική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κόσμος

Αποχαιρετιστήριο πάρτι του Σαρκοζί πριν διαβεί την πόρτα της φυλακής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Κόσμος

Η ισοπεδωμένη Γάζα έπειτα από δύο χρόνια αδιάκοπων βομβαρδισμών μέσα από ένα βίντεο!

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →