Ηράκλειο: 29oC

Σοκολατόπιτα Tres Leches

30.05.2025, 22:54

Μεξικάνικο γλυκό, σκέτη απόλαυση!

Tres leches σημαίνει τρία γάλατα. Έτσι ονομάζεται ένα μεξικάνικο γλυκό που ως βάση του έχει ένα λευκό παντεσπάνι το οποίο σιροπιάζεται με ένα σιρόπι από τρία γάλατα. Εδώ η βάση είναι σοκολατόπιτα.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη σοκολατόπιτα

  • 220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) γάλα
  • 120 ml (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) βραστό νερό
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι tres leches

  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (πλήρες)
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φάκελος τρίμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σοκολατόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε ξανά. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Το αδειάζουμε στο ταψί.
  7. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.

Σιρόπι tres leches

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
  3. Έπειτα, με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια (περίπου ανά 2,5 εκ.).
  4. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το σιρόπι tres leches σε όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση, πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, η σοκολατόπιτα θα μοιάζει να κολυμπάει στο σιρόπι, αλλά θα απορροφηθεί.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
  6. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ενδοχώρα του Ηρακλείου – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Χαμός στα social media για κοτομπουκιά που κόστιζε…100 δολάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Άνοιξε την πόρτα να κατέβει μετά από τροχαίο και τον χτύπησε φορτηγό!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης για θάνατο Κώστα Πυλαρινού: Υπηρέτησε με συνέπεια, επί δεκαετίες ολόκληρες, την πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Ηρακλείου: Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων εγγραφής για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 40χρονος μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσε τον σκύλο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κόσμος

Πυροβολισμοί σε εκκλησία στη Μινεάπολις – Αναφορές για πολλά θύματα

Διαβάστε περισσότερα