Τα υλικά και η εκτέλεση
Ο ψητός σολομός μαζί με τα λαχανικά είναι ένα υγιεινό φαγητό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η συνταγή για σολομό τα έχει όλα! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
Υλικά
Για το σολομό
- 1 κομμάτι/ια ενιαίο φρέσκο σολομό γύρω στο 1 κιλό με την πέτσα χωρίς κόκκαλα
- Ξύσμα από λεμόνι και λάιμ
- 2 πρέζα/ες ζάχαρη
- 2 κ.γ. ανθός αλατιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
- Ανάμεικτα πιπέρια χοντροσπασμένα στο γουδί
Για τη σάλτσα ταρτάρ
- 1/2 φλ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. πίκλες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σαλάτα λαχανικών
- 500 γρ. baby πατάτες
- 6 baby καρότα
- 6 baby κολοκυθάκια
- Λίγα πράσινα φασολάκια λεπτά κατεψυγμένα δικά σας
- 1 ρίζα φινόκιο κομμένη σε λεπτές φέτες
- Λίγα τρυφερά μικρά ραπανάκια
- Λίγο σχοινόπρασο
Για τη σάλτσα σαλάτας
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι
Για το σολομό (Α’ τρόπος)
- Φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα κόκαλο στο φιλέτο σολομού.
- Μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο τον σολομό στο φούρνο ή σε κομμάτια.
- Ελαφρά καμπυλώνουμε το φιλέτο σαν να το κάνουμε ρολό και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κοντά κοντά χαρακιές βάθους 0.5 εκ. στην πλευρά της πέτσας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Ζεσταίνουμε το ταψί στον φούρνο για 10′.
- Ανακατεύουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, τον ανθό αλατιού, το θυμάρι και τα πιπέρια. Τα πασπαλίζουμε στον πάγκο.
- Αλείφουμε το ψάρι με λάδι ολόγυρα. Κυλάμε το σολομό και από τις δυο πλευρές να κολλήσουν τα υλικά επάνω.
- Ακουμπάμε το φιλέτο στο καυτό ταψί με την πλευρά της πέτσας να ακουμπάει στο ταψί.
- Ψήνουμε για 15′ περίπου.
- Αναποδογυρίζουμε το ολόκληρο φιλέτο και ψήνουμε για 7′ περίπου.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5′ και σερβίρουμε σε πιατέλα με τα λαχανικά και τη σάλτσα.
Για το σολομό (Β’ τρόπος)
- Κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια.
- Χαράζουμε την πλευρά της πέτσας σε χαρακιές βάθους 0.5 εκ.
- Αλείφουμε και το κάθε φιλέτο και το κυλάμε στο μείγμα.
- Έχουμε κάψει καλά σε δυνατή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι.
- Ακουμπάμε το φιλέτο με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φαίνεται από το πλάι ότι αλλάζει χρώμα κατά τα 3/4 του ύψους του το φιλέτο.
- Αναποδογυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγα λεπτά. Μέχρι να μην φαίνεται ροζ χρώμα. Σε αυτό το στάδιο ο σολομός θα είναι ψημένος εξωτερικά αλλά η καρδιά του θα είναι ροζ.
- Είναι ο πιο σωστός τρόπος ψησίματος για να απολαύσετε το σολομό.
- Αν θέλετε πιο ψημένο το εσωτερικό αφήστε λίγα λεπτά επιπλέον στο τηγάνι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναποδογυρίζουμε το φιλέτο.
- Η πέτσα πρέπει να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι για να ροδίσει καλά με τη θερμότητα πλέον του τηγανιού.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να τραβήξει τα υγρά του και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα ταρτάρ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Για τα λαχανικά σαλάτα
- Βράζουμε σε κατσαρόλα τα λαχανικά, πατάτες, καρότα, κολοκύθια και φασολάκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε το φινόκιο και τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε και στύβουμε λίγο λεμόνι.
- Αφήνουμε να μαριναριστεί.
- Βάζουμε σε μπολ την μαγιονέζα, τη μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.
- Ανακατεύουμε καλά να γίνει αραιό ντρέσινγκ.
- Σπάμε τις πατάτες με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζεστές, τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε καρότα, κολοκύθια, φασολάκια, φινόκιο, ραπανάκια και το σχοινόπρασο.
- Περιχύνουμε τα ζεστά ακόμα λαχανικά με την σάλτσα μαγιονέζας.
- Τα αραδιάζουμε γύρω από τον σολωμό.
- Σερβίρουμε τη σάλτσα ταρτάρ σε μπολ στο πλάι.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά