Ηράκλειο: 17oC

Σπαράγγια: Περισσότερα οφέλη σε ωμά ή ψημένα; – Αυτές είναι οι διαφορές

26.09.2024, 6:40

Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους

Τα σπαράγγια όπως όλοι μας γνωρίζουμε έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, ωστόσο πώς είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε, ψητά στον ατμό ή ωμά;

Ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψετε και θα φάτε τα σπαράγγια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ωμά σπαράγγια

Τα ωμά σπαράγγια είναι πολύ τραγανά και είναι μια ιδανική προσθήκη για τις σαλάτες μας ή ακόμη και μία αραβική πίτα με τυρί.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας των οστών και της πήξης του αίματος. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την επούλωση των πληγών.

Τα άψητα σπαράγγια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που απαιτείται για τη σύνθεση και την επισκευή του DNA, και φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο πεπτικό και υγιές θρεπτικό συστατικό που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά από τη διατροφή τους. Τα ωμά σπαράγγια περιέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμινών Α, Ε και άλλων βιταμινών Β.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί με τα ωμά σπαράγγια. Για παράδειγμα, εάν έχετε πρόβλημα με την πέψη των ωμών λαχανικών ίσως χρειαστεί να τα μαγειρέψετε πρώτα για να αποφύγετε το φούσκωμα και τα αέρια.

Επιπλέον, όπως και άλλα ωμά λαχανικά, τα άψητα σπαράγγια ενδέχεται να έχουν μικρό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Για αυτό θα πρέπει να τα πλύνετε καλά και ίσως χρειαστεί να τα ξεφλουδίσετε πριν τα φάτε.

Τα μαγειρεμένα σπαράγγια

Το μαγείρεμα οποιουδήποτε λαχανικού τείνει να μεταβάλλει τη θρεπτική του αξία σε κάποιο βαθμό. Η χρήση θερμότητας, νερού ή και των δύο αλλάζει τη δομή και τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξηθούν ενώ άλλα να μειωθούν μετά το μαγείρεμα.

Το μαγείρεμα των σπαραγγιών μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά τους σε φερουλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από το στρες και τις βλάβες που μπορούν να προάγουν τις ασθένειες και τη γήρανση. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά μπορείτε να πάρετε από τις τροφές σας, τόσο το καλύτερο.

Όταν πρόκειται για σπαράγγια, το μαγείρεμά τους αυξάνει το κάλιο, το σελήνιο, τη βιταμίκη Κ και C. Από την άλλη, μειώνει ελαφρώς την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και ασβέστιο.

Ψήνοντας τα σπαρράγια, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας, καθώς διασπάται το σκληρό κυτταρικό τοίχωμα της φλούδας.

Πηγή: pronews.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Κόλαση» φωτιάς σε αποθήκη τροφίμων στην Επισκοπή – Μεγάλες ζημιές στο κτήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →