Συνταγές για όλα τα γούστα!
Τι είναι η στάκα;
Η στάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν γαλακτοκομίας της Κρήτης, που παρασκευάζεται από το λίπος του πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος και τον ορό γάλακτος.
Είναι μια πηχτή και πλούσια σε γεύση κρέμα, που χρησιμοποιείται σε πολλές κρητικές συνταγές. Η στάκα έχει πλούσια υφή και έντονη γεύση, που προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Συνταγές για στάκα
Στάκα με Αυγά
Υλικά
- 200 γραμμάρια στάκα
- 4 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
- Ψωμί ή πατάτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε τη στάκα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε απαλά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρέψτε μέχρι τα αυγά να είναι στο επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος.
- Σερβίρετε ζεστό με ψωμί ή τηγανιτές πατάτες.
Στάκα με Ζυμαρικά
Υλικά
- 200 γραμμάρια στάκα
- 400 γραμμάρια ζυμαρικά
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Αλάτι και πιπέρι
- Τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ζεστάνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά με το σκόρδο.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε με τριμμένη γραβιέρα.
Στάκα με Πατάτες
Υλικά
- 200 γραμμάρια στάκα
- 4 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα.
- Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
- Σερβίρετε ζεστό.
Στάκα με Κριθαράκι
Υλικά
- 200 γραμμάρια στάκα
- 400 γραμμάρια κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι και πιπέρι
- Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βράστε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι.
- Προσθέστε τη στάκα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέστε το κριθαράκι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.
Στάκα με Λαχανικά
Υλικά
- 200 γραμμάρια στάκα
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε τα λαχανικά σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τη στάκα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε ζεστό.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα