Ηράκλειο: 16oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Στέλιος Πρασσάς: «Τον μαραθώνιο τον γνωρίζουν παγκοσμίως όλοι» (βίντεο)

27.10.2023, 14:36

Ένα flash back στη ζωή ενός ανθρώπου που γράφει τη δική του ιστορία

Στις 13 Νοεμβρίου 2022, στο Παναθηναϊκό στάδιο είχαν περάσει τη γραμμή του τερματισμού 12.530 δρομείς που είχαν ξεπεράσει τα εμπόδια της Αυθεντικής μαραθώνιας διαδρομής. Όμως τα φώτα του σταδίου δεν έκλειναν μέχρι να εμφανιστεί κάποιος…

Ο Στέλιος Πρασσάς, ο, τότε, 90χρονος μαραθωνοδρόμος έπεσε στην αγκαλιά των αγαπημένων εγγονών του και γνώρισε την αποθέωση από όσους βρίσκονταν ακόμη στο εμβληματικό στάδιο.

Και κάπως έτσι γράφονται οι ιστορίες..

Μια τέτοια λοιπόν είναι και αυτή του 91χρονου, ελαιοχρωματιστή στο επάγγελμα, που ζει στο αγρόκτημα του λίγο πιο μακριά από την εκκίνηση του αγώνα στον Μαραθώνα! Έχει φτιάξει ένα γηπεδάκι μπάσκετ για να παίζει με τα εγγόνια του, ένα δωμάτιο του σπιτιού του έχει μετατραπεί σε τροπαιοθήκη, όπου παντού είναι κρεμασμένα τα μετάλλια που έχει κατακτήσει από τους αγώνες που έχει λάβει μέρος. Και το καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία…

«Γεννήθηκα το 1931. Το 1940 ήρθαν οι Γερμανοί. Τα έζησα όλα! Φτώχεια είχαμε, ήμασταν ξυπόλυτοι. Η Αθήνα ήταν με μικρά σπιτάκια. Παρόλα αυτά είχαμε καλή ζωή. Ήταν πιο όμορφη η Αθήνα τότε. Οι άνθρωποι ήταν αγαπημένοι μεταξύ τους», θυμάται ο Στέλιος Πρασσάς και συνέχισε: «Κάναμε διάφορες εργασίες για να επιβιώσουμε. Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο. Ήταν η αγάπη μας ο αθλητισμός».

Αυτά τα 33 χρόνια ταξίδεψε σε 20 πόλεις του κόσμου προκειμένου να αγωνιστεί σε μαραθωνίους: «Το μόνο που γνωρίζουν είναι ο μαραθώνιος της Ελλάδας. Μπορεί να μην ξέρουν την Αθήνα, αλλά τον μαραθώνιο τον γνωρίζουν παγκοσμίως όλοι! Σε όλες τις χώρες μας τιμούν. Όταν πήγαινα να αγωνιστώ στο εξωτερικό μου έστρωναν το κρεβάτι τους για να κοιμηθώ και να μην πάω στο ξενοδοχείο. Εμάς τους Έλληνες μας αγαπούν πολύ».

Με πληροφορίες από: ΣΕΓΑΣ