Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και πραλίνα φουντουκιού

10.04.2025, 22:30

Δείτε πως να το φτιάξετε

Εμπνευσμένη από ένα κέικ του πιο διάσημου σύγχρονου Γάλλου ζαχαροπλάστη, του Pierre Hermé, αυτή η συνταγή είναι ένα κέικ πλημμυρισμένο στη σοκολάτα.

Η γεύση του είναι βαθιά και πλούσια, χάρη στη σοκολάτα αλλά και στην πραλίνα φουντουκιού.

30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: 10
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
65 γρ. σκόνη κακάο + λίγο για τη φόρμα
140 γρ. ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο, σχεδόν λιωμένο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
140 γρ. πραλίνα φουντουκιού (εναλλακτικά βάζουμε έτοιμο άλειμμα πραλίνας-σοκολάτας)
4 αυγά μεγάλου μεγέθους
160 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. κουβερτούρα με 60 έως 72% κακάο, ψιλοκομμένη
50 γρ. φουντούκια, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. καρύδια, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. φυστίκια κελυφωτά, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκοπανισμένα

Διαδικασία

Για το πλούσιο κέικ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και πραλίνα φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις περίπου 23 x 10 εκ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και την πάστα πραλίνας μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίχνουμε στον κάδο εναλλάξ το γάλα με το μείγμα αλευριού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι απλώς να ενσωματωθούν τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και όλους τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε μια σχάρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ και σε στρογγυλό ταψάκι με διάμε- τρο 24-25 εκ., αλλά θα το ψήσουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
Η υφή του είναι ελαφρώς υγρή στο κέντρο, κάτι που του επιτρέπει να συντηρηθεί για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου, σε αεροστεγές δοχείο, αν και αμφιβάλλουμε ότι θα μείνει για πάνω από λίγες ώρες.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων: Προθεσμία για να απολογηθούν Δευτέρα και Τρίτη έλαβαν οι συλληφθέντες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Style

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θα αφήσω κανέναν να χαλάσει τη ζαχαρένια μου στην εγκυμοσύνη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Οικονομία

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Νέες αποζημιώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Δεύτερη διάσωση μεταναστών – Ανάμεσά τους μια έγκυος και ένα μωρό 12 μηνών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τις παθογένειες, αλλά αρνείται τη λύση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ηράκλειο

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Φωτιά σε στύλο της ΔΕΗ – Στο σημείο η Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Τραμπ: Οι συνομιλίες για την Ουκρανία «οδεύουν προς κάτι» πριν από τις επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κίνηση στην Κνωσσού λόγω… πάπιας – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα μέχρι 22 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →