Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χορτόπιτα αρωματική – Δείτε πως να τη φτιάξετε

07.01.2025, 23:00

Αναλυτικά η συνταγή

Πιο αρωματική χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.

50′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50′

Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.
2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.
90 ml ελαιόλαδο
250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη
3 αυγά, καλά χτυπημένα
αλάτι, μπόλικο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα
ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί
2 κουτ. σούπας πασατέμπος
2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι

Διαδικασία

Γέμιση
Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα
Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος σήμερα Κυριακή 21/12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Τα χόμπι που μπορούν να κάνουν έναν πατέρα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Οικονομία

Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και την παράτησε στον δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Έντονη ανησυχία για τον «φλοιοτρίβη» που καταστρέφει τις ελιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Έλενα Παπαρίζου: Eπέστρεψε στο Voice – «Ήταν δύσκολη περίοδος» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Αυτά τα 4 ζώδια θα πάρουν επιτέλους όσα ζήτησαν από το σύμπαν το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Καισαριάνη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον δρόμο Σκαλάνι – Πεζά – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →