Ηράκλειο: 30oC

Συνταγή: Φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα

08.04.2024, 4:43

Ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα 

Ο μπακαλιάρος μπαίνει στο ταψί με βραστές φακές, πιπεράτα σέσκουλα και μπόλικα μυρωδικά. Ίσως να μην τον έχετε φάει έτσι τον παστό μπακαλιάρο, αλλά είναι μία πολύ θρεπτική συνταγή.

Υλικά

  • 500 γρ. φακές Φαρσάλων
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 400 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένου, σε κομμάτια περίπου των 5 εκ.
  • 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 4 – 5 κλωνάρια άνηθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο θέλουμε)
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε τις φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 – 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τις φακές με τα υγρά που έμειναν σε ένα βαθύ ταψί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  • Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μαζί με τον πελτέ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αδειάζουμε στο ταψί με τις φακές, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι ακόμα αρμυρός) και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
    Σκορπίζουμε το μάραθο, τον άνηθο και τα μυρώνια και βάζουμε τον μπακαλιάρο.
  • Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας

Σολoμός με λαχανικά και ρύζι

Συνταγή: Tηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους

πριν από 1 λεπτό
Style

Η Φίνος Φιλμ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στις Σέρρες: Βυτιοφόρο έπεσε σε αρδευτικό κανάλι – Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον οδηγό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θα ευνοηθούν σε έρωτα και χρήμα το Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Ο Νάιαλ Χόραν επέστρεψε στη σκηνή 10 μήνες μετά τον θάνατο του Λίαμ Πέιν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

16χρονος αναβάτης μηχανής ενεπλάκη σε τροχαίο και τραυματίστηκε στο κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο: Συνελήφθη επειδή έκλεψε την καγκελόπορτα μονοκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: Επικίνδυνοι ιοί παραλύουν παιδιά λόγω έλλειψης τροφής και φαρμάκων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κρήτη

Άλμπουμ από το αρχείο της Βέρα Λιν θα κυκλοφορήσουν 90 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Στην Ευελπίδων ο 28χρονος δράστης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Έκρηξη σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στη Βαλτιμόρη

Διαβάστε περισσότερα