Ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα
Ο μπακαλιάρος μπαίνει στο ταψί με βραστές φακές, πιπεράτα σέσκουλα και μπόλικα μυρωδικά. Ίσως να μην τον έχετε φάει έτσι τον παστό μπακαλιάρο, αλλά είναι μία πολύ θρεπτική συνταγή.
Υλικά
- 500 γρ. φακές Φαρσάλων
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 400 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένου, σε κομμάτια περίπου των 5 εκ.
- 500 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
- 4 – 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 4 – 5 κλωνάρια άνηθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο θέλουμε)
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
- Για να φτιάξουμε τις φακές με παστό μπακαλιάρο και σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας τις φακές σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3 – 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τις φακές με τα υγρά που έμειναν σε ένα βαθύ ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μαζί με τον πελτέ για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αδειάζουμε στο ταψί με τις φακές, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι ακόμα αρμυρός) και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Σκορπίζουμε το μάραθο, τον άνηθο και τα μυρώνια και βάζουμε τον μπακαλιάρο. - Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας
Συνταγή: Tηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι