Ηράκλειο: 32oC

Συνταγή: Κέικ με φυστίκι και λεμόνι

22.04.2024, 4:27

Έτοιμο σε 1 ώρα και 40 λεπτά 

Ένα κέικ για λεπτά γούστα! Συνδυάζει φυστίκι και λεμόνι και σερβίρεται ιδανικά με τσάι ή κάποιο βότανο, καθώς θα κοπλιμεντάρει τέλεια τα φίνα αρώματά τους.

Υλικά

  • 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ. + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα), ψημένα + λίγα φυστίκια, κοπανισμένα, για γαρνίρισμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 βανιλίνες ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ρούμι

Για το γλάσο λεμονιού

  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε το κέικ με φυστίκι και λεμόνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα με διάμετρο 24-25 εκ.
  • Αλέθουμε τα φυστίκια σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη (προσοχή, δεν επιμένουμε πολύ, για να μη βγάλουν το λάδι τους και γίνουν σαν πάστα).
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φυστίκια, το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, και το ρούμι. Χτυπάμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι αλευριού.
  • Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο λεμονιού

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι έπειτα αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Από όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το γλάσο να χλιαρύνει, για 10 λεπτά.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ πολύ καλά με το γλάσο και σκορπάμε στην επιφάνεια λίγο κοπανισμένο φυστίκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Εύκολες σπιτικές μπάρες βρώμης με μαύρη σοκολάτα

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα