Μια εναλλακτική λύση στα σύγχρονα ψυγεία
Τέλος τα ψυγεία, έρχεται νέα συσκευή που θα τα αντικαταστήσει , αποτελώντας μια σημαντική νέα λύση.
Ποιος είναι ο μελλοντικός αντικαταστάτης των ψυγείων που χρησιμοποιούνται σήμερα;
Ένας νέος τύπος κρυστάλλου που απορροφά θερμότητα υπό αρκετά υψηλή πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή φιλικών προς το κλίμα ψυγείων και κλιματιστικών, αναφέρει το περιοδικό Science.
Τα ψυγεία και τα κλιματιστικά είναι σε θέση να ψύχουν τον αέρα με την κυκλοφορία ενός υγρού που απορροφά θερμότητα μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης. Ωστόσο, τα συστήματα ψύξης συχνά παρουσιάζουν διαρροές και πολλά υγρά συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εξατμιζόμενα και διαφεύγοντας στην ατμόσφαιρα.
Μια εναλλακτική λύση στα σύγχρονα ψυγεία
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία (μεταξύ των οποίων οι Samantha L. Piper, Douglas R. McFarlane και Jenny Pringle) υποστηρίζουν τώρα στο περιοδικό Science ότι ανέπτυξαν μια εναλλακτική λύση στα υγρά ψυγεία χρησιμοποιώντας «πλαστικούς κρυστάλλους» (οργανικούς, ιοντικούς, πλαστικούς κρυστάλλους – OIPCs).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, υπό επαρκή πίεση, τα μόρια αυτών των κρυστάλλων OIPC αλλάζουν από έναν τυχαίο προσανατολισμό σε ένα διατεταγμένο πλέγμα. Στη συνέχεια, όταν η πίεση επιστρέφει σε χαμηλότερες τιμές, γίνονται και πάλι ατακτοποιημένα. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην άτακτη κατάσταση, οι κρύσταλλοι απορροφούν θερμότητα, ψύχοντας αποτελεσματικά τον περιβάλλοντα χώρο.
«Η ψύξη υπό πίεση έχει μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά τα περισσότερα υλικά υφίστανται αυτού του είδους τη μετατροπή σε θερμοκρασίες που δεν είναι πολύ κατάλληλες για ψύξη. Αντίθετα, η ικανότητα των κρυστάλλων που δοκιμάστηκαν στην Αυστραλία να απορροφούν θερμότητα αρχίζει σε θερμοκρασίες μεταξύ -37 και 10 βαθμών Κελσίου, ένα εύρος κατάλληλο για οικιακά ψυγεία και καταψύκτες».
Φάση εργαστηριακών δοκιμών
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στη φάση των εργαστηριακών δοκιμών. Η απαιτούμενη πίεση είναι πολύ υψηλή – εκατοντάδες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση και ισοδύναμη με την ύπαρξη χιλιάδων μέτρων κάτω από το νερό. Επιπλέον, με την επανειλημμένη χρήση, ο κρύσταλλος μπορεί να απορροφήσει λιγότερη θερμότητα επειδή το πλέγμα που σχηματίζουν τα σωματίδια γίνεται όλο και πιο στερεό.
Ωστόσο, στην περίληψη του άρθρου, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «οι βαριοκαρυωτικές αποκρίσεις που επιτυγχάνονται με αυτά τα πρωτότυπα OIPC-BC (»πλαστικοί κρύσταλλοι« – σ.σ.) μπορούν να ρυθμιστούν με δομική τροποποίηση των ιόντων» και «αυτό το ευρύ πλέγμα πιθανών συνδυασμών δομής-λειτουργίας υποδεικνύει τις δυνατότητες του OIPC ως μια νέα κατηγορία υλικών για αποτελεσματικές και βιώσιμες τεχνολογίες ψύξης».
Πηγή: newsbomb.gr
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα