Ηράκλειο: 35oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

13.06.2024, 6:05

Πρόκειται για το Λιμποβίσι Αρκαδίας που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη

Το Λιμποβίσι Αρκαδίας είναι ένα μικρό χωριό το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Από εκεί καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του η οποία ζούσε εδώ για δώδεκα γενιές. Τα ιστορικά γεγονότα και οι έρευνες που έχουν γίνει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι εκεί πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Και μπορεί σήμερα να είναι έρημο και χωρίς σχεδόν καθόλου ζωή αλλά κάποτε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δεν είναι απλώς ένας οικισμός αλλά ένα πραγματικό οχυρό. Εκεί, στην καρδιά του Μαινάλου οργανωνόταν η Επανάσταση όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

Ωστόσο η ύπαρξή του είναι πολύ παλιά και έχει μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, η παρουσία και η ύπαρξη του οικισμού σε εκείνο το σημείο φαίνεται πως υπάρχει ήδη από την Ενετοκρατία. Και δεν επρόκειτο για ένα μικρό χωριό αλλά έναν οικισμό με περισσότερους από 400 κατοίκους. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο το Λιμποβίσι λέγεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Ωστόσο η ζωή στο χωριό διήρκησε όσο και ο αγώνας για απελευθέρωση. Κι αυτό γιατί μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη. Σταδιακά, έπαψε να έχει ζωή και στην πραγματικότητα μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο μουσείο. Κάτι που αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί εκεί. Όχι μόνο γιατί εκεί υπάρχει το σπίτι του Κολοκοτρώνη αλλά γιατί κάθε γωνιά πια θυμίζει την Ελληνική Επανάσταση και τους αγώνες.

Πώς είναι το Λιμποβίσι σήμερα

Όπως είπαμε η εικόνα που έχει σήμερα το χωριό είναι έρημη. Δεν υπάρχει ζωή και δεν είναι ένα μεγάλο χωριό με πολλούς κατοίκους. Είναι όμως ιστορικό και αυτό το αποπνέει σε κάθε γωνιά του. Εκεί θα δεις ένα αναστηλωμένο και συντηρημένο κτήριο το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης. Θα το βρεις ακριβώς δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παρατηρώντας την αρχιτεκτονική του, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο του παραδοσιακού κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Επίσης εκτός από το μουσείο, έχει αναστηλωθεί και παρακείμενη εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

Εκτός από την ιστορική του πλευρά, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv,  το χωριό αυτό της Αρκαδίας, ξεχωρίζει σίγουρα και για την φυσική του ομορφιά. Κάτι που θα διαπιστώσεις από την πρώτη στιγμή. Η τοποθεσία του εξάλλου το ομολογεί μιας και είναι χτισμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Μαινάλου. Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό που συναντάς μόνο στις πολύ ορεινές γωνιές της Ελλάδας. Ακόμη και στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές ενώ από την άλλη, το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

Θα κάνεις βόλτα στα στενά και θα δεις τα κτήρια από πέτρα που μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Θα θαυμάσεις το πόσο προσεγμένα είναι όλα και θαρρείς ότι από κάποια γωνιά θα εμφανιστεί ο Γέρος του Μοριά με το όπλο του Έτοιμος να υπερασπιστεί για ακόμη μια φορά την ελευθερία της Ελλάδας. Αν βρεθείς στην περιοχή, θυμήσου ότι πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα. Αυτό είναι η κοιτίδα της οικογένειας «Μπλάνας». Και αυτό έχει ιστορική σημασία μιας και εκεί θεωρείται ότι πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.

Λιμποβίσι Αρκαδίας – Κολοκοτρώνης: Εκεί που γράφτηκε ιστορία

«Λάμπει ο ήλιος στα βουνά, λάμπει και στα λαγκάδια, λάμπει και στ’ Αρκουδόρεμα, στο έρμο Λιμποβίσι, οπού είν’ οι κλέφτες οι πολλοί, οι Κολοκοτρωναίοι. Φορούν τα πόσια τα χρυσά, τις ασημοπαλάσκες, τις πέντ’ αράδες τα κουμπιά, τις έξι τα τσαπράζια. Αυτοί δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν. Καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι. Ρίχνουν φλουριά στην Παναγιά, φλουριά και στους αγίους, και στον αφέντη το Χριστό τις ασημένιες πάλες».

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

Των Κολοκοτρωναίων

Εκείνο που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι ακόμη και η ίδια η ομολογία του ίδιου του Κολοκοτρώνη ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στο δικαστήριο μεταξύ άλλων ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο από πού κατάγεται. Ο Κολοκοτρώνης απάντησε χωρίς δισταγμό ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Ο ακριβός διάλογος έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πώς ονομάζεσαι;

Κολοκοτρώνης: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Πρόεδρος: Πόθεν κατάγεσαι;

Κολοκοτρώνης: Από το Λιμποβίσι της επαρχίας Καρυταίνης.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Πως είναι σήμερα το χωριό της Αρκαδίας που μεγάλωσε ο ήρωας του 1821

Διαβάστε επίσης:

Παναγίτσα: Το χωριό με τις λίμνες και τον «κρυφό» καταρράκτη

Στην Κρήτη βρίσκεται το πιο πολύχρωμο χωριό της Ελλάδας


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα