Ηράκλειο: 29oC

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

12.08.2024, 7:48

Τι έδειξε έρευνα

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως αναφέρει το Healthstories.gr, τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ 2022, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

Διαβάστε επίσης:

Selena Gomez: Υιοθέτησε ήδη μία από τις μεγαλύτερες φθινοπωρινές τάσεις στο μανικιούρ

Ιωάννα Τούνη: Η αποκαλυπτική εμφάνιση στη Μύκονο

Μελίνα Νικολαΐδη – Δημήτρης Φιντιρίκος: Το νέο ζευγάρι της showbiz;

Ποια είναι η σύντροφός του Mίλτου Τεντόγλου που δεν χάνει ποτέ αγώνα του

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Πότε πέφτει το πρώτο τριήμερο για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Αθλητικά

Λουτσέσκου: «Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, να έχουμε πνεύμα νικητή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Άλλαξε το ωράριο για τα ολοήμερα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικες αδερφές έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Πηγαδάκια

Περισσότερα τα μέλη ΔΕΠ από… τους πρωτοετείς φοιτητές!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Γονείς κατηγορούν το ChatGPT για την αυτοκτονία του 16χρονου γιου τους και μηνύουν την OpenAI

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η viral μαντινάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

9 στους 10 οδηγούς δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες του κλειδιού του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Ποια είναι η εμπειρία του ασθενή μετά από 18 μήνες με εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

Λαχτάρα για οδηγό στη Μεσαρά – Ο πυροσβεστήρας… έσωσε το φορτηγάκι του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα