Ηράκλειο: 32oC

Tο κρητικό γλυκό που κερδίζει τους επισκέπτες του νησιού

07.08.2025, 12:24

Μουσταλευριά η απόλυτα νηστίσιμη… η γεύση των παιδικών μας χρόνων

Από τον ξέγνοιαστο Αύγουστο των παιδικών μας χρόνων, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εικόνα των γιαγιάδων μας να προετοιμάζουν το απόλυτο γλυκό του καλοκαιριού, τη μουσταλευριά!

Όταν ο ήλιος έκαιγε τα σταφύλια και οι αυλές μοσχοβολούσαν από τον φρεσκοπατημένο μούστο, εκείνες ήξεραν πως είχε φτάσει η στιγμή. Με το βλέμμα σοβαρό και τα χέρια γεμάτα εμπειρία, έβραζαν τον μούστο με το αλεύρι, ανακατεύοντας αργά, υπομονετικά, μέχρι να δέσει το γλυκό. Πασπάλιζαν την επιφάνεια με κανελογαρύφαλλα, την άφηναν να σταθεί κι εμείς μετρούσαμε αντίστροφα για την πρώτη κουταλιά!

Ήταν μια διαδικασία η οποία έχει χαραχθεί βαθιά στο μυαλό μας, καθώς σηματοδοτούσε ταυτόχρονα την πορεία προς το Πάσχα το καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο!

Η μουσταλευριά είναι ένα γλυκό που δεν φτιάχνεται μόνο με υλικά, αλλά και με μνήμες και συναίσθημα!

Κι όμως αυτή τη νοσταλγική γεύση της παιδικής μας ηλικίας, μπορούμε να την εντοπίσουμε και σήμερα στο νησί μας, καθώς φροντίζει για αυτό, ο Κρητικός Φούρνος Γεύσεις!

Μια τοπική επιχείρηση η οποία αφενός διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κρήτης και αφετέρου στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά την κυκλική οικονομία του νησιού, καθώς όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών, όπως της μουσταλευριάς, προέρχονται για τον ευλογημένο τόπο μας.

Η παραδοσιακή μουσταλευριά και η απαιτητική παρασκευή της 

Για την ιστορία του γλυκού αλλά και για την απαιτητική προετοιμασία του, μίλησε στο Cretaone.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κρητικός Φούρνος Γεύσεις κ. Δημήτρης Νικολιδάκης.

Τόνισε ότι «η μουσταλευριά αποτελεί ένα αρχαίο ελληνικό γλυκό με το όνομα οινούτα η μουστόπιτα η παστέλος. Από τα πρώτες μέρες του Αύγουστου τα χρυσά κίτρινα σταφύλια που έβλεπε ο καυτός ήλιος διαλέγονταν για να μας δώσουν μούστο με υψηλά σάκχαρα και ονειρεμένο άρωμα ειδικά τα «σουλτάνια» ή «Ροζάκι».

Παράλληλα ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι «η εποχικότητα της ελληνικής κουζίνας στηρίζεται πάντα στις πρώτες ύλες της γης της. Η μεγάλη ζήτηση για αυτό το γλυκό γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη όσο το γλυκό αυτό καθαυτό, με τα γνήσια υλικά του και όχι με υποκατάστατα, παράγεται  και διατίθεται σε βιτρίνες καταστημάτων πλέον, μιας και οι περισσότερες σύγχρονες γιαγιάδες άλλαξαν τρόπο ζωής και το θέαμα άλλων εποχών (πλατιές με τσικάλια και παράστιες μόνο σε φωτογραφίες)».

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολιδάκης, στον Κρητικό Φούρνο γεύσεις κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινάει μια μεγάλη αναστάτωση ώστε να βρουν παραγωγούς και πρωτοφανίστικα σταφύλια, να τα αλέσουν και να πάρουν το χρυσό μούστο που «κόβουν», δηλαδή βράζουν και ξαφρίζουν παραδοσιακά με «κουσκούρα» (λευκό σχεδόν αδρανές χώμα)

Και στην συνέχεια να βάλουν τον καθαρό μούστο στα εργαστήρια και να παράξουν την νόστιμη και μοναδική μουσταλευριά!

Στηρίζουμε την κυκλική οικονομία του νησιού

Τέλος ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι καταναλώνοντας παραδοσιακά προϊόντα και γλυκά στηρίζουμε την κυκλική οικονομία του νησιού μας, ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την θωράκιση της υγείας μας.

«Στηρίζουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας στηρίζουμε την δική μας γεύση και την κυκλική οικονομία του νησιού μας όσο αγοράζουμε τοπικά προϊόντα φτιαγμένα από τους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «εκτός από όλα αυτά τα σπουδαία, καταναλώνουμε προϊόντα καθαρά χωρίς πρόσθετα που ταιριάζουν άριστα στο διατροφικό προφίλ μας και διαμορφώνουν ένα ανθεκτικό μικροβίωμα στο πεπτικό μας σύστημα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη θωράκιση της υγείας μας».

Σύνοψη άρθρου

  • Η μουσταλευριά είναι ένα παραδοσιακό κρητικό γλυκό με βαθιές ρίζες και νοσταλγική γεύση από τα παιδικά μας χρόνια.
  • Ο Κρητικός Φούρνος Γεύσεις συνεχίζει την παράδοση, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες για την παρασκευή της μουσταλευριάς.
  • Η εποχικότητα της ελληνικής κουζίνας διατηρείται με γνήσια υλικά, χωρίς υποκατάστατα, παράγοντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
  • Καταναλώνοντας παραδοσιακά προϊόντα, στηρίζουμε την κυκλική οικονομία και τη θωράκιση της υγείας μας, αποφεύγοντας πρόσθετα και διατηρώντας ένα ανθεκτικό μικροβίωμα.
πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Τριπλή πρόκριση με Κανοτζιάν, Μαμά και Σαμολαδά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Αυτές οι παραλίες στην Ελλάδα κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Style

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου με τη μητέρα της στη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Λος Άντζελες: Γυναίκα χόρευε σε στέγη κτιρίου και εγκλωβίστηκε σε καμινάδα – Φώναζε «βοήθεια, πονάω»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης στο κάπνισμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Πηγαδάκια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πολιτικοί κτηνοτρόφοι και τα «πρόβατα» που… «κουλαντρίζουν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Πρόστιμα σε εταιρεία για εργασίες χωρίς μέτρα ασφαλείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Υπό την επήρεια ναρκωτικών ο οδηγός που ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στη Λαμία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Έδωσε ρεσιτάλ η Evangelia σε γλέντι στα Χανιά πλάι στον Μανωλαράκη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Σεισμός στην Καλαμάτα: «Ίσως είναι το ρήγμα που έδωσε τα 6,5 Ρίχτερ το 1947» – Η εκτίμηση του Παπαδόπουλου

Διαβάστε περισσότερα