Ηράκλειο: 21oC

Το πιο τέλειο σνακ – Εύκολα πρέτσελ, αλμυρά, «βραστά» ψωμάκια

09.11.2024, 1:55

Αναλυτικά τα υλικά και η διαδικασία 

Τα πρέτσελ είναι νοστιμότατα αλμυρά βραστά ψωμάκια που είναι τέλειο σνακ και συνοδευτικό για ποτό μαζί με ελίτσες, τυράκια και ντοματίνια.

40′ προετοιμασία
15′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55′

Υλικά
Κομμάτια: 12

Ζύμη
450 γρ. (3 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 γρ. (1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) νερό, ελαφρώς χλιαρό
15 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
λίγο ελαιόλαδο για το λάδωμα της ζύμης
1 αυγό, χτυπημένο ελαφρώς, για άλειμμα
1/4 κούπας ανθός αλατιού για πασπάλισμα

Για το βούτηγμα σε νερό
10 κούπες νερό
1/2 κούπα μαγειρική σόδα
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα εύκολα πρέτσελ, ξεκινάμε με τη ζύμη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος (είναι δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά).
Προσθέτουμε το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να γίνει μια τραχιά ζύμη, χωρίς όμως ορατούς «κόμπους» από αλεύρι.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και την πλάθουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να γίνει πιο μαλακή, λεία και ελαστική.
Την ξαναβάζουμε στο μπολ, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά της και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το λάδι θα βοηθήσει να μείνει ενυδατωμένη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω- κάτω) ή στους 180°C (με αέρα).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπάλα και έπειτα πλάθουμε τις μπάλες σε μακριά μπαστούνια μήκους 50 εκ. έκαστο.
Ενώνουμε τις δύο άκρες από κάθε μπαστούνι σχηματίζοντας ένα κουλούρι, αλλά, αντί να τις κολλήσουμε μεταξύ τους, τις στριφογυρνάμε μία φορά σαν να πάμε να τις δέσουμε κόμπο και έπειτα τεντώνουμε τις άκρες τους και τις κολλάμε στο απέναντι μέρος του πρέτσελ.
Δουλεύουμε με ένα ένα πρέτσελ, κρατώντας τα υπόλοιπα ζυμάρια σκεπασμένα με πετσέτα για να μην ξεραίνονται. Κάθε πρέτσελ που σχηματίζουμε, το τοποθετούμε σε μια μεριά, και το σκεπάζουμε χαλαρά με διάφανη μεμβράνη.

Νερό για το βούτηγμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη σόδα και την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε μέσα τα πρέτσελ, σε δόσεις των 3 ή 4 κάθε φορά. Θέλουμε να έχουν αρκετό χώρο για να κινούνται. Τα βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Όσο περισσότερο τα βράσουμε, τόσο πιο μαστιχωτά και σκούρα θα βγουν.
Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε πάνω σε δύο λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να στεγνώσουν για 5 λεπτά.
Τα αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τον ανθό αλατιού.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Δυο συλλήψεις σε νυχτερινό μαγαζί – 16χρονες κατανάλωσαν αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Ανείπωτη τραγωδία: Εντοπίστηκε νεκρός μετά από πυρκαγιά στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Μ. Ριζικιανάκης για την επίθεση κατά του Βορίδη: «Η διαφωνία είναι δικαίωμα, η βία ποτέ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Χανιά

Κρήτη: Βουβός πόνος για τον 29χρονο Κωνσταντίνο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κίσσαμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

3.000 επιβάτες κρουαζιέρας στα Χανιά – Έδεσαν 2 πλοία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Κιμ Καρντάσιαν: Το απρόσμενο «βήμα» της που κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά σε Ι.Χ. και μοτοποδήλατο στο Ρέθυμνο – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις ακόμα και στο όνομα νεκρών – Πέθανε το 2015 και έπαιρνε χρήματα μέχρι… χθες!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο – Δείτε βίντεο από την στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →