Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Τραγικές οι ελλείψεις στα φαρμακεία του Ηρακλείου

23.10.2023, 8:10

Από φαρμακείο σε φαρμακείο και από ράφι σε ράφι αναζητούν τα σκευάσματα οι πολίτες

Από φαρμακείο σε φαρμακείο και από ράφι σε ράφι αναζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που η εύρεση τους μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Το cretaone.gr απευθύνθηκε στο μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Τσικανδυλάκη, ο οποίος τόνισε ότι πάντα υπήρχαν ελλείψεις φαρμάκων, όμως κάθε φορά υπάρχει και ένας διαφορετικός λόγος που οδηγεί σε μια δυσμενή κατάσταση. Οι λόγοι διαφέρουν από το παρελθόν έως σήμερα. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις μπορεί να υπήρχαν διότι είχε χαλάσει ένα μηχάνημα ή για το ότι υπήρχαν ελλείψεις κάποιες μέρες. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και το πρόβλημα είναι πολύπλοκο.

Τα αίτια για τις ελλείψεις

Ο κ. Τσικανδυλάκης αποδίδει το τεράστιο πρόβλημα στα εξής:

1) Υπάρχει μια «δίοδος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των χωρών η οποία αναφέρει πως είναι δυνατόν να γίνει παράλληλη εξαγωγή προϊόντων. «Όσο το φάρμακο δεν θεωρείται προϊόν αλλά κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να εξαγοραστεί», αναφέρει. «Το ξέρετε ότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα προϊόντα εξαγωγής της χώρας μας, το οποίο δεν παράγουμε εμείς εδώ;», συμπληρώνει.

2) Η πανδημία. Λόγω του Covid-19 η παραγωγή των πρώτων υλών έχει μειωθεί κατακόρυφα. «Έχουμε 35-40% μείωση παραγωγής πρώτης ύλης άρα και μείωση της παραγωγής…Αυτά που παράγονται θα πάνε πρώτα στις χώρες που είναι ακριβή η τιμή τους και μετά θα έρθουν στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων δεδομένου πως μεγάλο ποσοστό παράγεται στην Κίνα.

«Εμείς σιρόπια για παιδιά, αντιβιοτικά, παίρνουμε ένα την εβδομάδα όταν η μια συνταγή μέσο όρο γράφει δύο ή τρία για ένα παιδί, για ένα παιδί, και εμείς παίρνουμε από κάθε κατηγορία σχεδόν ένα την εβδομάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

3) Κάποιες εταιρίες έχουν σταματήσει να δίνουν φάρμακα στην χώρα μας γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά. «Στην Ελλάδα υπάρχει φάρμακο που το έχω πάρει 1 ευρώ ενώ στην Γερμανία 21 ευρώ», επισημαίνει.

4) Η καινοτομία στα φάρμακα στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω. «Πάρα πολλές εταιρίες έχουν παράξει καινούρια φάρμακα – καινοτόμα φάρμακα τα οποία πιθανότερο θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα ήδη υπάρχοντα σε σοβαρές ασθένειες αλλά με τη τιμή που τους δίνει η Ελλάδα δεν τα φέρνουνε», καταλήγει ο κ. Τσικανδυλάκης.

Τι γίνεται με την ινσουλίνη;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πάρει την ινσουλίνη για να αδυνατήσουν. «Το πρωτόκολλο και οι οδηγίες γράφουν ότι είναι και για αδυνάτισμα. Άρα ο γιατρός δεν έκανε κάτι κακό. Το θέμα είναι στην προτεραιότητα…» επισημαίνει το μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι στα αντιβιοτικά, στις ινσουλίνες και στα αναπνευστικά εν μέρει».

Ποια είναι η λύση;

«Η λύση για να δοθεί θέλει πολιτική βούληση. Θέλει πανευρωπαϊκή βούληση…Χρειάζεται επανασχεδιασμός, να κοιτάξουμε ξανά τις τιμές…»

«Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε φάρμακο» τονίζει και σημειώνει πως «το πρόβλημα που υπάρχει στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 10 ευρώ και που ο κόσμος παίρνει κατά κόρον αλλά και της γενικότερης κατάστασης», καταλήγει ο κ. Τσικανδυλάκης.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα