Χωρίς γλουτένη
Υγιεινό γλυκό σοκολάτας vegan και gluten free. Χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς αυγά.
Υλικά
- 300 γραµ. μαύρα φασόλια (βρασμένα και στεγνά)
- 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
- 2 κ.σ κακάο
- 1/2 φλ. μέλι (ή πετιμέζι ή άλλο γλυκαντικό)
- 6 χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
- 50 γραµ. ηλιέλαιο (ή βούτυρο καρύδας)
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. σταγόνες σοκολάτας
Vegan σοκολατένιο γλυκό
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαύρα φασόλια βρασμένα, ή μίξη βρασμένων οσπρίων, όπως φασόλια, ρεβύθια κλπ.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα φασόλια, τη βρώμη, το κακάο, το μέλι, τους χουρμάδες, το λάδι, το μπέικιν, το ξύσμα και 2 πρέζες αλάτι.
- Αλέθουμε όλα τα υλικά πολύ καλά να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν πάστα.
- Τέλος ρίχνουμε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας και με σπάτουλα ανακατεύουμε να μπουν στο μείγμα. (Κρατάμε λίγες σταγόνες σοκολάτας για την επιφάνεια του γλυκού).
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μικρό ταψί 24 εκατοστά ή σε μικρή βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση.
- Αδειάζουμε το γλυκό, ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, 15΄μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε το σοκολατένιο γλυκό να σταθεί και να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- Κόβουμε σε μικρές μπουκιές και σερβίρουμε.
Μυστικά
- Στράγγισε πολύ καλά τα όσπρια πριν τα χρησιμοποιήσεις.
- Βάλε ό,τι όσπρια σου αρέσουν, όπως μαύρα φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα ή απλά φασόλια.
- Αλέστε πολύ καλά το μείγμα στο μπλέντερ να γίνει αλοιφή.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με γλυκαντικό της αρεσκείας σου.
- Μπορείς να βάλεις χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ή δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι.
- Χρησιμοποίησε κομμάτια λευκής ή άλλης σοκολάτας για παιχνίδι γεύσεων.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης: