Ηράκλειο: 24oC

ΒΟΑΚ: Τι σημαίνει έργα ΣΔΙΤ και ποια είναι τα πλεονεκτήματα

08.05.2025, 16:20

Στα δημόσια έργα μεγάλος παράγοντας αποτελεί η χρηματοδότηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματίζει να βρεθεί αύριο Παρασκευή στην Κρήτη για την υπογραφή της σύμβασης για τον ΒΟΑΚ, που συνιστά ένα από τα εμβληματικά έργα που έχει δεσμευθεί να προχωρήσει, καθώς και για σειρά έργων που αφορούν στην άρδευση του ανατολικού τμήματος της Κρήτης. Έχει προηγηθεί πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο που θα επισκεφθεί το νησί.

Στα δημόσια έργα μεγάλος παράγοντας αποτελεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα έργα με την συνεργασία κράτους και αγοράς δηλαδή έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.

Ο θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων που επιτυγχάνει τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα..

Τα έργα ΣΔΙΤ παραμένουν δημόσια με ισχυρό δημόσιο έλεγχο, ενώ οι ανάδοχοι είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση. Συνεπακόλουθα επιτυγχάνονται συνέργειες από την ενσωμάτωση του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας σε μία ενιαία σύμβαση μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι:

  • Μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση και παροχή δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών. Αξιοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίηση και παροχή δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά προς τους δημόσιους πόρους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για την υλοποίηση υποδομών.
  • Εξασφάλιση προκαθορισμένου χρόνου και κόστους υλοποίησης. Πληρωμή μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία, γεγονός που συνεπάγεται ισχυρό κίνητρο τήρησης του χρονοδιαγράμματος.
  • Σύνδεση αμοιβής αναδόχου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο ανάδοχος αποπληρώνεται στη βάση λεπτομερούς μηχανισμού πληρωμών ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών συνεπάγεται μείωση της πληρωμής. Ισχυρά κίνητρα για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός άρτιου τεχνικά έργου και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
  • Ενιαία Σύμβαση μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας. Επιτυγχάνονται συνέργειες από την ενσωμάτωση του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας σε μία (ενιαία) σύμβαση μακροπρόθεσμης διάρκειας.
  • Βέλτιστες Διαγωνιστικές Διαδικασίες σε έργα ΣΔΙΤ. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την Έκθεση του 2024 «Benchmarking Infrastructure Development» της Παγκόσμιας Τράπεζας στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ». Επιπρόσθετα, έχει καταταχθεί επίσης στην 2η θέση στην ετήσια έκθεση για τις διαφανείς διαδικασίες στις συμβάσεις ΣΔΙΤ που καταρτίζει το Global Infrastructure Hub (ο φορέας του G 20 για τις υποδομές).

Διεθνείς βραβεύσεις

Πλήθος έργων ΣΔΙΤ έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεύσεις. Για την υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ, η Ελλάδα έχει θεσπίσει ένα ισχυρό ενεργό θεσμικό πλαίσιο το οποίο βρίσκεται εντός βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Ξεκάθαρη διαδικασία έγκρισης έργων με άμεσο έλεγχο από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ).
  • Διαδικασίες ανάθεσης απολύτως σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
  • Προδιαγεγραμμένο συμβατικό πλαίσιο και ελάχιστο περιεχόμενο για κάθε σύμβαση ΣΔΙΤ.
  • Διευκολύνσεις για την απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση αδειών.
  • Καλύπτονται θεσμικά τόσο έργα κοινωνικών υποδομών με πληρωμές διαθεσιμότητας, όσο και ανταποδοτικά έργα.
  • Συνεχής παρακολούθηση από την Μονάδα ΣΔΙΤ, η οποία επικουρεί και υποστηρίζει τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων.
Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα