Ηράκλειο: 19oC

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

27.05.2024, 2:20

Xωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς

Η παλιά, κλασική συνταγή του γαλακτομπούρεκου, χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, όπως την ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
  • 200-250 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο) ή αγελαδινό, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 800 ml (4 κούπες) φρέσκο γάλα πλήρες
  • 340 ml (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. (2/3 κούπας) σιμιγδάλι ψιλό
  • 25 γρ. (3 κουτ. σούπας) κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 270 γρ. (1 + 1/3 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. (3 κούπες) ζάχαρη
  • 400 ml (2 κούπες) νερό

Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, ξεκινάμε με το σιρόπι: βράζουμε τα δύο υλικά για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και με μια ίσια σπάτουλα τις σπρώχνουμε απαλά, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ή, αν θέλουμε, το σερβίρουμε χλιαρό.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

«Γεννά» ελπίδες το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Στρες: Ο μεγάλος «πυροδότης» του καρκίνου

Σε λειτουργία η πλατφόρμα που καταγράφει ελλείψεις φαρμάκων

πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Κολοκυθόσουπα κρεμώδης και αρωματική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

Αποχαιρετιστήριο πάρτι του Σαρκοζί πριν διαβεί την πόρτα της φυλακής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κόσμος

Η ισοπεδωμένη Γάζα έπειτα από δύο χρόνια αδιάκοπων βομβαρδισμών μέσα από ένα βίντεο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Οι δηλώσεις Ράλλη για το κρητικό ντέρμπι και η τιμητική κίνηση προς την Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των ενοικίων – Πώς θα καταβάλλονται από το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Επεισοδιακή καταδίωξη στον Βόλο: Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου κυνήγησε τους δράστες που έκλεψαν το όχημά του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Σε επιφυλακή το Λιμενικό – Φόβος για νέες μεταναστευτικές ροές στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →