Ηράκλειο: 24oC

Συνταγές: 5 εύκολες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

20.04.2025, 19:47

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Αυγοσαλάτα

Ετοιμάστε διπλή, τριπλή δόση από αυτή την εύκολη αυγοσαλάτα γιατί θα εξαφανιστεί στο λεπτό!

Υλικά

Για την αυγοσαλάτα:

  • 12 αυγά βρασμένα
  • 4 κλων. σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 ματσ. κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα
  • 2-3 πρέζα/ες ζάχαρη καστανή
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1-1½ φλ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 αγγούρια τουρσί
  • Λίγη κάπαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι

Διαδικασία ετοιμασίας:

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλερι, καρότο και μυρωδικά.
  • Καθαρίζουμε τα αυγά και με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά.
  • Κρατάμε 1 βραστό αυγό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα.
  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις από ένα έως ενάμισι φλιτζάνι.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Στην σαλάτα αυτή όλα τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν σωστά και να μην ξεχωρίζεις τα κομμάτια αυγού.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.
  • Την παγώνουμε στο ψυγείο να δροσίσει.
  • Όταν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο αυγό που κρατήσαμε στην αρχή.
  • Αν θέλετε βάλτε λίγα φύλλα από άνηθο και μαϊντανό.
  • Ταιριάζει πολύ και το σχοινόπρασο. Αν έχετε προσθέστε το.
  • Πρέπει να την παγώσεις και να τη σερβίρεις δροσερή.
  • Είναι ένα πλήρες χορταστικό γεύμα από μόνη της.
  • Ιδανικά σερβίρεται σαν γέμιση σε σάντουιτς με μαύρο ψωμί.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2 κ.σ μουστάρδα απαλή.
  • Στην Αμερική βάζουν και λίγο Tabasco κι έχει μια πικάντικη γεύση.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και μπάλες τυριού 

σαλάτα

Για την ανοιξιάτικη σαλάτα

  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα (από μαρούλι και σαλάτα)
  • 10 ώριμες φράουλες
  • Λίγη ψίχα φιστίκι Αιγίνης

Για τα μπαλάκια τυριού

  • 150 γρ. ξινομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Για τη βινεγκρέτ

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

Διαδικασία

  • Θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μαλακά λευκά τυριά της άνοιξης.
  • Βάζουμε τα υλικά για τις μπάλες τυριού εκτός από το σχοινόπρασο σε ένα μπολ για την ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά και πλάθουμε μικρές μπάλες τυριού.
  • Κυλάμε τις μισές στο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Τις υπόλοιπες τις αφήνουμε σκέτες.
  • Βάζουμε τα τρυφερά φύλλα μαρουλιού και σαλάτας σε μια πιατέλα.
  • Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε στην σαλάτα. Δείτε όλα τα μυστικά για τις φράουλες εδώ.
  • Βάζουμε από πάνω τις μπάλες τυριού.
  • Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με αυγά και ντομάτα

σαλάτα

Εύκολη λαχταριστή αυγοσάλατα, η τέλεια ιδέα για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα! Σερβίρετέ τη με φρέσκο τυρί κρέμα.

Για τη σαλάτα με αυγά και ντομάτα

  • 4-6 αυγά (βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα)
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματίνια
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο τυρί κρέμα
  • Καπνιστή γαλοπούλα σε φέτες

Διαδικασία

  • Για την σαλάτα με αυγά και ντομάτα, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλύσουμε τα βραστά αυγά.
  • Αφήνουμε την αυγοσαλάτα να σταθεί για 10΄ πριν τη σερβίρουμε.
  • Είναι εκπληκτικός μεζές με φρυγανισμένο ψωμί!
  • Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και δύο αντσούγιες ψιλοκομμένες για πιο πικάντικη γεύση.
  • Αυτή η εύκολη συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα βραστά αυγά που μας περίσσεψαν, ή τα Πασχαλινά αυγά που δεν βάφτηκαν καλά, ή έσπασαν κατά το βάψιμο.

Πατατοσαλάτα με αυγά

πατατοσαλάτα

Για την πατατοσαλάτα

  • 500 γρ. πατάτες
  • 3 αυγά
  • 2 τεμάχιο/ια κρεμμυδάκια
  • 6 τεμάχιο/ια αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
  • Λίγο άνηθο
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

  • Πλένουμε πρώτα τις πατάτες καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ όπως είναι ζεστές και τις σπάμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Παραδοσιακή σαλάτα με λάδι άνηθου

σαλάτα

Για ένα ελαφρύ γεύμα αλλά και ένα τέλειο συνοδευτικό για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Για τη σαλάτα

  • 250 γρ. παραδοσιακή σαλάτα Φρεσκούλης (1 συσκευασία)
  • 1/2 φλ. αγκινάρες λαδιού
  • 2 αυγά
  • Λίγες φλούδες συριανό τυρί Σαν Μιχάλη
  • Λιγα φύλλα άνηθο για το σερβίρισμα
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού για το τελείωμα

Dressing

  • 1/4 φλ. λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι, χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το πράσινο λάδι άνηθου

  • 50 γρ. άνηθου
  • 150 γρ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε δύο αυγά για περίπου 4-5 λεπτά, να μην σφίξουν πολύ.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα μπολ αδειάζουμε την παραδοσιακή σαλάτα που έχει μέσα: μαρούλι ρομάνο, κρεμμύδι φρέσκο και άνηθο.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες λαδιού πάνω στη σαλάτα.
  • Κόβουμε και προσθέτουμε φλούδες από συριανό τυρί ή όποιο άλλο τυρί σας αρέσει.
  • Προσθέτουμε τα αυγά.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ.
  • Για το τελείωμα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και λίγα φύλλα άνηθου για το σερβίρισμα.

Για το ντρέσινγκ

  • Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι.
  • Τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ την τελευταία στιγμή.

Για το λάδι άνηθου

  • Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τον άνηθο και ζεματίζουμε – βράζουμε για 15 δευτερόλεπτα τον άνηθο.
  • Τον βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά σε πετσέτα τον άνηθο.
  • Στρίβουμε την πετσέτα με τον άνηθο να φύγει όλη η υγρασία.
  • Βάζουμε τον στεγνό άνηθο στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
  • Πολτοποιούμε τον άνηθο με ελαιόλαδο.
  • Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα.
  • Κρατάμε το πράσινο λάδι άνηθου και αφαιρούμε την πούλπα.
  • Διατηρούμε το λάδι άνηθου στο ψυγείο.
  • Το πράσινο λάδι άνηθου είναι ιδανικό για σαλάτες, ceviche και γαρνίρισμα φαγητών.
πριν από 20 λεπτά
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα