Ηράκλειο: 19oC

Έρευνα: Ο λόγος που η μπύρα είναι καλύτερη όταν είναι παγωμένη

11.06.2024, 23:12

Ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν γιατί είναι προτιμότερο να πίνετε κρύα τη μπύρα

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα “γιατί είναι καλύτερο να πίνουμε τη μπύρα κρύα” αντί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως ανακάλυψαν, δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια, αλλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν και υποβλήθηκε σε peer-review στο περιοδικό Matter, η προτίμηση για την κρύα μπύρα έχει βάσεις στην επιστήμη.

Η σύντομη απάντηση είναι πως η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία καθώς εκεί παίζουν ρόλο οι μοναδικές μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ. Όσο για την λεπτομερής απάντηση, εκεί οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοτήτων των συγκεντρώσεων αιθανόλης-νερού και των όγκων αλκοόλ διάφορων δημοφιλών ποτών. Στα μίγματα αιθανόλης-νερού που εξετάστηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοριακά συσσωματώματα παρουσίαζαν δομικές μεταβάσεις σε ορισμένα ποσοστά αιθανόλης και αυτές οι μεταβάσεις αντιστοιχούσαν σε τέτοια εύρη που συνήθως βρίσκουμε στα αλκοολούχα ποτά.

Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτησε τα μείγματα αιθανόλης-νερού σε διάφορες θερμοκρασίες, από 5 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Ανακάλυψαν ότι οι κρίσιμες πτυχές του αλκοολούχου ποτού επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένες από αυτές να εξαφανίζονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι γευσιγνώστες μπορούσαν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των μπύρων και να απολαμβάνουν πλήρως τη γεύση τους.

Έτσι, οι δομικές μεταβάσεις στα μοριακά συσσωματώματα επηρεάζουν το προφίλ γεύσης των ποτών. Επιπλέον, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η έρευνα τους αποδεικνύει ότι η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας κατανάλωσης βασίζεται σε επιστημονικές εξηγήσεις για τις μοριακές δομές των αιθανόλης-νερού.

«Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η κατανομή της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και η κατάλληλη θερμοκρασία κατανάλωσης για τα διάφορα αλκοολούχα ποτά δεν βασίζονται στην εμπειρία, αλλά σε επιστημονικές εξηγήσεις γύρω των μοριακών συστάδων αιθανόλης-νερού σε διαλύματα», όπως εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Πηγή: unboxholics.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα τρία ποτά που γερνάνε το δέρμα – Πρέπει να τα αποφεύγετε μετά τα 40 

Ποια ποτά νοθεύονται πιο εύκολα; 

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια 

πριν από 1 λεπτό
Καιρός

Καιρός: Συννεφιά και βροχές αύριο Πέμπτη 27/11 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Πολιτική

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Σωματεία, σύλλογοι και φορείς στηρίζουν την κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Το δράμα στο Παγκράτι μετά το δυστύχημα της ηλικιωμένης γυναίκας – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Το Ισραήλ επέστρεψε 15 σωρούς Παλαιστινίων στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του 19χρονου Ραφαήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Πολιτική

«Χαμός» στη Βουλή με Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: Ο διάλογος που φούντωσε τη «φωτιά» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Μητέρα «άρπαξε» το ανήλικο παιδί της με τη βοήθεια του παππού του κρυφά από τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Λουτράκι: O πνευματικός της δασκάλας παίρνει θέση – «Είμαι αντίθετος με αυτό που έκανε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Νέα ιατροδικαστική εξέταση για την υπόθεση κακοποίησης του νεαρού Γιάννη διέταξε το Εφετείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →