Ηράκλειο: 33oC

Κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή

01.08.2024, 6:15

Στο καΐκι έβαζαν μόνο κρεμμύδι και πατάτες, εμείς στη σπιτική εκδοχή του φαγητού των ψαράδων, πλάι στα διάφορα ψάρια ή βραστόψαρα βάζουμε και άλλα λαχανικά.

Υλικά

Μερίδες: 4-6
  • 1 1⁄2-2 κιλά κιλά διάφορα ψάρια για βραστό (βλ. εισαγωγή συνταγής), καθαρισμένα ή μείγμα από τα διαθέσιμα βραστόψαρα – καλό είναι να βάλουμε κι ένα-δυο μπακαλιαράκια
  • 4 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή ξεχωρίζουμε τα μικρότερα βραστόψαρα και τα δένουμε όλα μαζί σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, που το δένουμε κόμπο σαν πουγκί.
  2. Τον μπακαλιάρο (ή τα μπακαλιαράκια) και τα μεγαλύτερα ψάρια τα τυλίγουμε σε άλλο κομμάτι τουλπάνι με τον ίδιο τρόπο.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε τα πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Επάνω τους ακουμπάμε πρώτα το πακέτο με τους μπακαλιάρους και τα μεγαλύτερα ψάρια και από πάνω το πακέτο με τα μικρότερα.
  5. Τα πιέζουμε προσεκτικά για να απλώσουν λίγο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να μισοκαλύψει τα ψάρια, ακουμπάμε πάνω τους τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μεγάλα ψάρια, οι πατάτες να μαλακώσουν και το ζουμί να χυλώσει λίγο.
  9. Βγάζουμε τα πακέτα με τα ψάρια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  10. Αν ρίξουμε ρύζι, το προσθέτουμε τώρα μαζί με επιπλέον νερό και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του (12-15 λεπτά).
  11. Βγάζουμε τα ψάρια από τα τουλπάνια και με προσοχή τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  12. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και τα τακτοποιούμε κι αυτά στην πιατέλα με τα ψάρια.
  13. Μοιράζουμε την κακαβιά σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και βάζουμε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Καρχαρίας δάγκωσε ψαρά που φωτογραφιζόταν μαζί του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Την Δευτέρα 1/9 η «πρώτη» της ομάδας βόλεϊ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Τεχνολογία

ΝASA: «Εξωγήινοι μικροοργανισμοί κάποτε ζούσαν στο ηλιακό μας σύστημα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά τώρα στη Λάρισα – Καίει κοντά σε εργατικές κατοικίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης: Η ελληνική απάντηση στα Τουρκο-λιβυκά «παιχνίδια»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρομοιάζει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι σαν το λάδι με το ξίδι – «Δεν θέλω να είμαι παρών σε συνάντησή τους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Ξανά στα ύψη το θερμόμετρο – Έρχεται νέος καύσωνας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η χωματερή που… ξεφύτρωσε στο Γιόφυρο – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Αθλητικά

Δίχως Αντετοκούνμπο, Σλούκα, αλλά και Μήτογλου η Εθνική κόντρα στην Ιταλία

Διαβάστε περισσότερα