Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Στο καΐκι έβαζαν μόνο κρεμμύδι και πατάτες, εμείς στη σπιτική εκδοχή του φαγητού των ψαράδων, πλάι στα διάφορα ψάρια ή βραστόψαρα βάζουμε και άλλα λαχανικά.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 1⁄2-2 κιλά κιλά διάφορα ψάρια για βραστό (βλ. εισαγωγή συνταγής), καθαρισμένα ή μείγμα από τα διαθέσιμα βραστόψαρα – καλό είναι να βάλουμε κι ένα-δυο μπακαλιαράκια
- 4 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή ξεχωρίζουμε τα μικρότερα βραστόψαρα και τα δένουμε όλα μαζί σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, που το δένουμε κόμπο σαν πουγκί.
- Τον μπακαλιάρο (ή τα μπακαλιαράκια) και τα μεγαλύτερα ψάρια τα τυλίγουμε σε άλλο κομμάτι τουλπάνι με τον ίδιο τρόπο.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε τα πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.
- Επάνω τους ακουμπάμε πρώτα το πακέτο με τους μπακαλιάρους και τα μεγαλύτερα ψάρια και από πάνω το πακέτο με τα μικρότερα.
- Τα πιέζουμε προσεκτικά για να απλώσουν λίγο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να μισοκαλύψει τα ψάρια, ακουμπάμε πάνω τους τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μεγάλα ψάρια, οι πατάτες να μαλακώσουν και το ζουμί να χυλώσει λίγο.
- Βγάζουμε τα πακέτα με τα ψάρια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Αν ρίξουμε ρύζι, το προσθέτουμε τώρα μαζί με επιπλέον νερό και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του (12-15 λεπτά).
- Βγάζουμε τα ψάρια από τα τουλπάνια και με προσοχή τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και τα τακτοποιούμε κι αυτά στην πιατέλα με τα ψάρια.
- Μοιράζουμε την κακαβιά σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και βάζουμε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη
Δήμος Κισσάμου: «Ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα το νερό λόγω υπερχλωρίωσης»
Διαβάστε περισσότερα
Ελλάδα
Νέα στοιχεία για το κύκλωμα τηλεφωνικών απατών – «Μας φέρανε μια λίστα ηλικιωμένων με πολλά λεφτά…»
Διαβάστε περισσότερα
Ελλάδα
Μάχη για τη ζωή δίνει ο 12χρονος που έριξε οινόπνευμα σε τζάκι – Φέρει 70% εγκαύματα στο σώμα του
Διαβάστε περισσότερα
Κόσμος

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Νεκρός 19χρονος στρατιώτης μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Δίνει μάχη για την ζωή ακόμη ένας
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Ανείπωτος θρήνος: Από την Κρήτη ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε στη Ρόδο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών