Ηράκλειο: 23oC

Κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή

01.08.2024, 6:15

Στο καΐκι έβαζαν μόνο κρεμμύδι και πατάτες, εμείς στη σπιτική εκδοχή του φαγητού των ψαράδων, πλάι στα διάφορα ψάρια ή βραστόψαρα βάζουμε και άλλα λαχανικά.

Υλικά

Μερίδες: 4-6
  • 1 1⁄2-2 κιλά κιλά διάφορα ψάρια για βραστό (βλ. εισαγωγή συνταγής), καθαρισμένα ή μείγμα από τα διαθέσιμα βραστόψαρα – καλό είναι να βάλουμε κι ένα-δυο μπακαλιαράκια
  • 4 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή ξεχωρίζουμε τα μικρότερα βραστόψαρα και τα δένουμε όλα μαζί σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, που το δένουμε κόμπο σαν πουγκί.
  2. Τον μπακαλιάρο (ή τα μπακαλιαράκια) και τα μεγαλύτερα ψάρια τα τυλίγουμε σε άλλο κομμάτι τουλπάνι με τον ίδιο τρόπο.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε τα πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Επάνω τους ακουμπάμε πρώτα το πακέτο με τους μπακαλιάρους και τα μεγαλύτερα ψάρια και από πάνω το πακέτο με τα μικρότερα.
  5. Τα πιέζουμε προσεκτικά για να απλώσουν λίγο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να μισοκαλύψει τα ψάρια, ακουμπάμε πάνω τους τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μεγάλα ψάρια, οι πατάτες να μαλακώσουν και το ζουμί να χυλώσει λίγο.
  9. Βγάζουμε τα πακέτα με τα ψάρια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  10. Αν ρίξουμε ρύζι, το προσθέτουμε τώρα μαζί με επιπλέον νερό και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του (12-15 λεπτά).
  11. Βγάζουμε τα ψάρια από τα τουλπάνια και με προσοχή τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  12. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και τα τακτοποιούμε κι αυτά στην πιατέλα με τα ψάρια.
  13. Μοιράζουμε την κακαβιά σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και βάζουμε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Δήμος Κισσάμου: «Ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα το νερό λόγω υπερχλωρίωσης»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

«Μαύρα» Χριστούγεννα για χιλιάδες εργαζομένους στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα τηλεφωνικών απατών – «Μας φέρανε μια λίστα ηλικιωμένων με πολλά λεφτά…»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Γαλλία: Κατασκοπευτικό θρίλερ με 4 συλλήψεις, δύο εκ των οποίων Ρώσοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Μάχη για τη ζωή δίνει ο 12χρονος που έριξε οινόπνευμα σε τζάκι – Φέρει 70% εγκαύματα στο σώμα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στην Ινδία: 16χρονος πλακώθηκε από μπασκέτα και πέθανε – Προσοχή σκληρό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Πολιτική

Μαρινάκης: «Κανένα σενάριο συνεργασίας με τον Τσίπρα» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Εκ νέου διακοπή για τις 11/12 στην υπόθεση Μάγγου (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ηράκλειο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην εξεταστική επιτροπή ο Λάμπρος Αντωνόπουλος – Δείτε live

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Super League: Ζαμπαλάς στο ΟΦΗ-Βόλος, Σρέντερ στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →