Ηράκλειο: 31oC

Φανταστικό χούμους με κρεατομεζέ

23.08.2024, 8:36

Τα υλικά και η εκτέλεση

Σαν να έχει βγει από ανατολίτικο παραμύθι. Δεν είναι πολύ γρήγορο στην παρασκευή του, αλλά είναι τόσο νόστιμο που θα σας μαγέψει!

Υλικά

  • 2 φλ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
  • 2-3 λεμόνια (ζουμερά, το χυμό τους)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 5 κ.σ. ταχίνι (ακατέργαστο, σκούρο κατά προτίμηση)
  • Λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα)
  • Αλάτι

Για τον κρεατομεζέ

  • 150 γρ. αρνί ή χοιρινό πολύ ψιλοκομμένο (σε μέγεθος ρεβιθιού)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)

Για το χούμους

  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη νύχτα σε μπόλικο νερό, όπου έχουμε ρίξει μια πρέζα σόδα.
  • Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού.
  • Λεμόνι και αλάτι μπορούμε να βάλουμε όσο θέλουμε και όσο ταιριάζει στη γεύση μας.
  • Προσωπικά χρησιμοποιώ μπόλικο και από τα δύο, γιατί τόσο το ρεβύθι όσο και το ταχίνι είναι γλυκές τροφές από μόνες τους και τους πάει.
  • Προσθέτουμε το ταχίνι, το σκόρδο, την πάπρικα.
  • Τα πολτοποιούμε.
  • Με το μίξερ χειρός σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.
  • Δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί γευστικά το αλάτι και το λεμόνι.
  • Τα χτυπάμε καλά.
  • Σε μεγάλη πιατέλα κάνουμε μια στρώση το χούμους και με το κουτάλι ανοίγουμε λακκούβα φαρδιά στο κέντρο του.
  • Γαρνίρουμε στη μέση τον κρεατομεζέ (πάνω στη λακκούβα) και περιχύνουμε με το ελαιόλαδό του.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τον κρεατομεζέ

  • Βάζουμε το κρέας σε μικρό μπολ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ψιλοκομμένο κρέας.
  • Το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
  • Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί.
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει ρίχνουμε το κρέας με όλα τα υλικά, που το μαρινάραμε, και το αφήνουμε να ψηθεί για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς το να ροδίσει.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Πατήσια: «Γύρισα από μεροκάματο και βρήκα παγωμένη τη γυναίκα μου και το μωρό» λέει ο σύζυγος της 35χρονης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Δείτε ποιο είναι αυτό το σπάνιο χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Αποκαλυπτικό ηχητικό: Ο Καμμένος, ο «νονός» της Κρήτης και το όνομα Μελχισεδέκ στο επιτελείο Τραμπ επί ΣΥΡΙΖΑ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Η βραβευμένη ΦΩΝΩΔΙΑ επισκέφτηκε τη Λότζια (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τη χρηματοδότηση παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ με 23 εκ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Οι ευχές της ΠΑΕ ΟΦΗ για τα γενέθλιά του Ταξιάρχη Φούντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο σχολείο – Πού κυμαίνονται οι τιμές στα σχολικά είδη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Πηγαδάκια

Οι συλλήψεις άργησαν 10 χρόνια – «Βούιζε ο κόσμος» στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Πολιτική

Χάρης Μαμουλάκης: Συνεχίζονται οι συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Σοκαριστικό ατύχημα στο Λονδίνο: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος – Τουλάχιστον 17 τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα