Ηράκλειο: 34oC

Βελούδινη σούπα αρακά από την Αργυρώ

18.09.2024, 0:47

Σερβίρεται κρύα τις ζεστές μέρες

Σούπα με αρακά βελουτέ, ελαφριά γεύση με βελούδινη υφή, καταπράσινο χρώμα και άρωμα δυόσμου. Μια καλοκαιρινή συνταγή που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Υλικά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο και παγωμένο
  • 400 γρ. ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 6 φύλλα δυόσμου (φρέσκο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • Σταγόνες ελαιόλαδο
  • Λίγα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκα) για 3–4 λεπτά να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για 1 λεπτό να βγάλει το άρωμά του και το αφαιρούμε.
  • Ρίχνουμε τον παγωμένο κατεψυγμένο αρακά, το δυόσμο και το ζωμό.
  • Αφήνουμε τη σούπα στη φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση – όχι παραπάνω για να μη χάσει ο αρακάς το έντονο πράσινο χρώμα του.
  • Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ τα υλικά. Αν θέλουμε πιο αραιή τη σούπα, συμπληρώνουμε λίγο νερό επιπλέον.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τη σούπα σε θερμοκρασία δωματίου με μία κουταλιά τυρί κρέμα ή γιαούρτι σε κάθε πιάτο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.

Μυστικά

  • Αν παραβράσετε τον κατεψυγμένο αρακά, θα σγουρύνει πολύ η σούπα. Σε 5΄από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι έτοιμος για πολτοποίηση.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού μέχρι να μαλακώσει. Όσο πιο πολύ τον βράζετε τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του.
  • Αφού την πολτοποιήστε, μπορείτε να ρίξετε 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο πλούσια γεύση. Αφήστε την να πάρει μια βράση για 1΄ με την κρέμα.
  • Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα.
  • Τρώγεται και κρύα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment