Ηράκλειο: 26oC

Συνταγή για μπακαλιάρο λεμονάτο μικρασιάτικο

26.10.2024, 13:05

Λαχταριστή συνταγή από τον «Γαστρονόμο»

Συνταγή για γλυκοφάγωτο λεμονάτο μπακαλιάρο με πράσα, πατάτες, κρεμμύδια και τη φροντίδα και τη νοστιμιά που έχουν όλα τα μικρασιάτικα φαγητά.

«Οι θάλασσες γύρω από τα Ίμια, αλλά και στην Κάλυμνο, όπου έζησε αργότερα η οικογένειά μου, ήταν γεμάτες τσιπούρες, σαργούς, ροφούς και άλλα ψάρια. Όποτε η ψαριά ήταν μεγάλη και δεν προλάβαιναν να τα καταναλώσουν, τα άνοιγαν στη μέση και τα πάστωναν, όπως τους μπακαλιάρους. Τα ψάρια με ντομάτα στην κατσαρόλα ή λεμονάτα συνηθίζονταν πολύ στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το φτιάχνω συχνά αυτό το φαγητό, είναι πεντανόστιμο και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη», μας είπε η Θέμις Παπαδοπούλου, που μας έδωσε τη συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας νισεστέ
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 250 ml νερό
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε σε ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το σέλερι για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
  2. Προσθέτουμε το νερό, τις πατάτες και λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  3. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από πάνω.
  4. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να γίνει ο μπακαλιάρος και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  5. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές νισεστέ με μισό φλιτζάνι νερό και όσο λεμόνι θέλουμε, και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  6. Σείουμε ελαφρώς, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε.

Μυστικά

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι. Στη συνέχεια, τον αφήνουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε λεκάνη με κρύο νερό για 12 έως 36 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το βαθμό παστώματος, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-6 ώρες.

πριν από 5 λεπτά
Style

Αυτή είναι η λέξη που 9 στους 10 τη γράφουν λάθος – Γράφεται με -ι- και όχι -υ-

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Μινεσότα: Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 2 παιδιά ενώ προσεύχονταν και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης για μαζικά SMS που οδηγούσαν μετανάστες στην Κρήτη – «Επιθετική κίνηση διακινητών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Τεχνολογία

9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το ChatGPT να κάνει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίρνει παράταση η υποβολή ΑΤΑΚ – Δείτε τη νέα ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα