Ηράκλειο: 26oC

Πίτσα μαργαρίτα – Η κλασική συνταγή

03.11.2024, 22:54

Αναλυτικά η συνταγή

H κλασική πίτσα μαργαρίτα είναι η πιο απλή σπιτική πίτσα που μπορούμε να φτιάξουμε. Είναι πανεύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για άλλες επικαλύψεις!

25′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά
Μερίδες: για 1 πίτσα διαμέτρου 36-38 εκ.

Για τη ζύμη
1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
70 ml νερό χλιαρό
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη
2 μπάλες (περίπου 120 γρ.) μοτσαρέλα, στραγγισμένη, σε λεπτές φέτες
1 δόση σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Ζύμη
Για την πίτσα μαργαρίτα, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος).
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Σάλτσα ντομάτας
Παράλληλα σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Επικάλυψη
Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Καλύπτουμε τη ζύμη ομοιόμορφα με σάλτσα ντομάτας, απλώνουμε το τυρί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Νέες σοβαρές καταγγελίες για την Έλεν Ντε Τζένερις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στην Καρδίτσα: Τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του με τραύμα στο κεφάλι από ψαροντούφεκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

«Κοκτέιλ» παρανομίας στο Ρέθυμνο: Πέντε συλλήψεις για χασίς, πλαστά ευρώ και όπλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Μπούσης: «Μακάρι οι ομάδες να στηρίζουν τους Έλληνες παίκτες» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Πολιτισμός

Ποιος είναι ο λόγος που παγίδευσαν την τζαζ μουσική στον ψυχρό πόλεμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Viral

Απίθανο βίντεο: Της έκανε πρόταση πρόταση γάμου και μόλις είπε «ναι» εξερράγη το ηφαίστειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Αυτοί είναι οι Τεχνικοί Σύμβουλοι για το έργο του ΒΟΑΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κρήτη

Ελαφονήσι: Οι σημαίες των ναυαγοσωστών σε άθλια κατάσταση – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Το πλήρες πρόγραμμα των πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στον Πειραιά: Ταξιτζής πέθανε πάνω στο τιμόνι

Διαβάστε περισσότερα