Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή για σούπα κάστανου με φινόκιο και ανθότυρο

23.11.2024, 20:36

Βήμα βήμα η διαδικασία

Αρωματική και φινετσάτη σούπα με κάστανο και φινόκιο. Ιδανική για πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό χειμωνιάτικο τραπέζι.

40′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 500 γρ. κάστανα ολόκληρα ή 400 γρ. κάστανα από κονσέρβα (βρασμένα και ξεφλουδισμένα)
  • 1 ρίζα φινόκιο, περασμένη από ψιλό τρίφτη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • στη μύτη από 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • στη μύτη από 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 200 ml ζωμός κότας
  • 4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε κυβάκια

Διαδικασία

  • Για την κρεμώδη σούπα κάστανου με φινόκιο και ανθότυρο προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα κάστανα, χαράζετε τον εξωτερικό φλοιό τους σταυρωτά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι και τα ψήνετε για 15 λεπτά, ώσπου να «σκάσει» το κέλυφός τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Αν χρησιμοποιήσετε κάστανα από κονσέρβα, παραλείπετε αυτό το στάδιο.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνετε το φινόκιο, το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη, νοστιμίζετε με αλάτι και το άσπρο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι το φινόκιο να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ζωμό και τα κάστανα (κρατάτε όμως στην άκρη 3 – 4 για να τα χρησιμοποιήσετε για το γαρνίρισμα) και δυναμώνετε τη φωτιά.
  • Μόλις η σούπα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει για 30΄ – 40΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κάστανα (για να πολτοποιούνται εύκολα).
  • Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Έπειτα την περνάτε από το μπλέντερ, σε δόσεις, ή αν έχετε μπλέντερ χειρός, πολτοποιείτε τα κάστανα και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι η σούπα να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή, χωρίς στερεά κομμάτια.
  • Την αραιώνετε με χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει πιο ρευστή και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Μεταφέρετε τη σούπα σε σουπιέρα ή κατευθείαν σε βαθιά πιάτα.
  • Κόβετε τα κάστανα που είχατε κρατήσει στην άκρη στα τέσσερα και τα ρίχνετε στο κέντρο της σούπας μαζί με το ανθότυρο.
  • Περιχύνετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με λίγο λευκό πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα