Σπάστε τα καρύδια με καρυοθραύστη για να μπείτε από τώρα στο κλίμα των γιορτών!
Δεν είναι μόνο πεντανόστιμα, είναι και θρεπτικά αυτά τα μελένια μπισκότα που μοιάζουν με μπάρες.
Υλικά
Κομμάτια: 9
Βάση
- 115 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μείγμα μελιού-καρυδιών
- 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 175 γρ. μέλι
- 60 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 120 γρ. καρυδόψιχα πεταλούδα (ή χοντροσπασμένη)
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπισκότα σαν μπάρες με μέλι και καρύδια ξεκινάμε με τη βάση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με μήκος πλευράς 20 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα (είναι σημαντικό να καλυφθεί καλά το ταψί).
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο και την άχνη, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψάκι και με τις παλάμες μας την πιέζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του.
- Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δείχνει στεγνή και ίσα να πάρει απαλό χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε (αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο στην ίδια θερμοκρασία) και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Μείγμα μελιού-καρυδιών
- Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να κοχλάζουν ελαφρά.
- Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν δούμε ότι αφρίζει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε αμέσως τα καρύδια, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι πάνω στην κρύα βάση, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά. Το μείγμα θα σιγοκοχλάζει και θα μοιάζει ελαφρώς ρευστό (όχι όμως τόσο όσο πριν ψηθεί). Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όσο κρυώνει, τόσο θα σφίγγει και θα γίνει μαλακό τόσο ώστε να κόβεται εύκολα.
- Αποφεύγουμε να το ψήσουμε περισσότερο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει τόσο ώστε δεν θα κόβεται και, κυρίως, δεν θα τρώγεται.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 10 λεπτά. Περνάμε περιμετρικά της ζύμης ένα μαχαίρι χωρίς δόντια, για να την ξεκολλήσουμε από τη λαδόκολλα στα τοιχώματα.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (βγαίνουν περίπου 9) και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη
Αναπάντεχες εκπλήξεις έρχονται σε 3 ζώδια μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου