Ηράκλειο: 16oC

Συνταγή από την Κρήτη: Πιτάκια με βλίτα

09.08.2025, 21:22

Αναλυτικά τα υλικά και η διαδικασία

Εξαιρετικής νοστιμιάς πιτάκια από τη μεγάλη κουζίνα της Κρήτης. Φρέσκο φύλλο με γέμιση από βλίτα και κρεμμύδια αρωματισμένα με μοσχοκάρυδο και κύμινο!

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά
Μερίδες: 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.

Για το φύλλο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τον πάγκο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, σε σκόνη
150 – 200 ml ζεστό νερό
200 ml ελαιόλαδο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό

Για τη γέμιση
2 κιλά βλίτα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
70 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί και το φύλλο
2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
250 γρ. ξινομυζήθρα ή γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζύμη
Για την κρητική πίτα με βλίτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. από το αλεύρι, το αλάτι και την ξηρή μαγιά και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Ρίχνουμε εκεί το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 6 – 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια και δεν δουλεύεται εύκολα, προσθέτουμε 50 – 100 γρ. επιπλέον αλεύρι.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο (αποφεύγουμε να βάλουμε το μπολ σε σημείο με ρεύματα αέρα· επίσης δεν το τοποθετούμε απευθείας στον ήλιο).

Γέμιση
Την ετοιμάζουμε όση ώρα φουσκώνει η ζύμη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι.
‘Οταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα, τα βράζουμε για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα από το νερό όπου βράσαμε τα βλίτα, τη σκουπίζουμε καλά και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, όλα μαζί.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, για 7 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα βλίτα, ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα βλίτα να κρυώσουν καλά.

Πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. ή ένα ορθογώνιο ταψί 30 x 40 εκ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και βάζουμε εκεί το ένα μέρος ζύμης. Το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
Στρώνουμε το φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζουμε το μείγμα βλίτων στο φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε το δεύτερο μέρος ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο ίση με αυτήν του ταψιού και σκεπάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και το γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας έτσι τη γέμιση.
Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα για 50 – 60 λεπτά.
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ξινομυζήθρα ή γιαούρτι.

Μυστικά

Στην αρτύσιμη εκδοχή της πίτας, η γέμιση περιλαμβάνει επίσης 200 γρ. κρητική γραβιέρα της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένη, 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο τυρί (φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα), 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα, και 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη ή ψιλοκομμένη. Ρίχνουμε αυτά τα υλικά στο μείγμα μαγειρεμένων βλίτων, αφού κρυώσει, ανακατεύουμε και γεμίζουμε την πίτα. Η Νένα Ισμυρνόγλου δοκίμασε αυτήν τη νόστιμη πίτα σε φιλικό σπίτι στην Παλαιοχώρα Χανίων και μας έδωσε τη συνταγή όταν ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κρητική κουζίνα του θέρους. Εκεί τη σερβίρουν κατά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Πιτάκια με βλίτα από την Κρήτη, με φρέσκο φύλλο και αρωματική γέμιση από βλίτα και κρεμμύδια.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει μοσχοκάρυδο, κύμινο και δυόσμο, προσφέροντας μοναδική γεύση.
  • Η παρασκευή της πίτας περιλαμβάνει προετοιμασία ζύμης, βράσιμο και μαγείρεμα των βλίτων, και ψήσιμο για περίπου 50-60 λεπτά.
  • Προαιρετικά, σερβίρεται με ξινομυζήθρα ή γιαούρτι, ενώ υπάρχει και αρτύσιμη εκδοχή με επιπλέον υλικά όπως γραβιέρα και αυγά.
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →