Ηράκλειο: 23oC

Συνταγή με άρωμα Κρήτης: Κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο

14.11.2024, 22:00

Δείτε πως να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα

H συνταγή αυτή συνδυάζει αριστοτεχνικά το κουνέλι με τα κρητικά κάστανα και το χαρουπόμελο. Θα γλείφετε τα δάκτυλά σας.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35′

Υλικά
Μερίδες: 6
1 μεγάλο κουνέλι, βάρους περίπου 1,2 – 1,4 κιλά, κομμένο σε 6 – 8 κομμάτια περίπου
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα του κουνελιού)
1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 – 2 εκ.
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 1 – 2 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κεδροκούκουτσα, καλά κοπανισμένα (είναι οι καρποί του κέδρου και τα βρίσκουμε στα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
500 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
50 ml χαρουπόμελο (σιρόπι από χαρούπι, που βρίσκουμε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα, όπως στους Χαλκιαδάκη, Ζουριδάκη αλλά και στα Μy Market)
20 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα (φροντίζουμε να διατηρήσουμε ολόκληρα μερικά για να είναι πιο εμφανίσιμα στο πιάτο μας. Επίσης, αν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, κλεισμένα σε αεροστεγή συσκευασία, σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο από την Κρήτη αρχικά αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι, το αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κουνέλι για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα, τα καρότα, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα, αλατοπίπερο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, επαναφέρουμε το κουνέλι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι.
Προσθέτουμε τα κάστανα και το χαρουπόμελο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα λαχανικά σε πιατέλα.
Αν έχει μείνει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί και να δέσει η σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνέλι με τα λαχανικά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με άσπρο πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Οι 15 χρυσοί κανόνες της ισορροπημένης διατροφής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «σελασφόρος»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με καρύδια και σταφίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Οχάιο: 4χρονο αγόρι πνίγηκε σε λίμνη – Το πέταξε η μητέρα του για να το… δώσει στον Θεό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Ο Τραμπ θέλει να ζητήσει τη θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πέθανε η Μαρία Αριστοτέλους, αθλήτρια του επί κοντώ – Έδινε αγώνα με τον καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Πολιτική

Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά o Θανάσης Παφίλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Απάτη ΟΠΕΚΕΠΕ: Έβγαλαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ με το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Συναγερμός για κρούσματα γρίπης των πτηνών σε φάρμες στην Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Οικονομία

Τουρισμός: Προς τα που στρέφονται οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες;

Διαβάστε περισσότερα