Ηράκλειο: 23oC

Η συνταγή της γιαγιάς: Τραχανάς παραδοσιακός χυλωμένος

18.11.2024, 13:05

Υλικά και διαδικασία για τη συνταγή

Χωρίς να αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα του κλασικού τραχανά, χωρίς να δυσκολέψει τη διαδικασία και τη ζωή μας, δουλεύοντας πάνω στον παραδοσιακό κώδικα, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μέσω του gastronomos.gr μάς παραδίδει μια κορυφαία, απλούστατη εκδοχή για τη λευκή σούπα τραχανά με φέτα που έθρεψε γενιές και γενιές, βάζοντας δυο τρεις πινελιές που αναβαθμίζουν το σύνολο, ιδίως αν δεν έχουμε έναν πλούσιο, χειροποίητο τραχανά. Αν έχουμε καλό χωριάτικο τραχανά, τότε η συνταγή αυτή του δίνει έξτρα πόντους νοστιμιάς.

Τι κάνουμε;

Κατ’ αρχάς, σοτάρουμε ελαφρά λίγο ξερό κρεμμύδι σε αιγοπρόβειο βούτυρο (αυτό στο βάζο), κάτι που θα δώσει μια ήπια γλύκα στη σούπα. Το βούτυρο θα ενισχύσει το ρουστίκ άρωμα του φαγητού και είναι τόσο που δεν θα τη βαρύνει ιδιαίτερα. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η προσθήκη ενός φλιτζανιού κατσικίσιου γάλακτος – μην το φοβηθείτε, θα κάνει γαλακτερό και πεντανόστιμο τον ζωμό.

Η αναλογία τραχανά-υγρού είναι μελετημένη, ο χρόνος όμως εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το στέγνωμά του, το μέγεθός του. Παρακολουθούμε το μαγείρεμα μέχρι να μάθουμε τα χούγια του. Την επόμενη φορά θα είμαστε εξοικειωμένοι.

Στο τελείωμα, λίγο αιγοπρόβειο βούτυρο επιπλέον για έξτρα γεύση, πικάντικη, βαρελίσια φέτα χοντροτριμμένη (σκληρή, αν θέλουμε να τη νιώθουμε στο δόντι, ή μαλακιά αν θέλουμε να λιώσει) και μπόλικο πιπέρι, όσο αντέχουμε, και προτιμότερο φρεσκοτριμμένο και χοντρό να σκάει απολαυστικά στο μάσημα. Εναλλακτικά, καυτερό ή γλυκό μπούκοβο, το οποίο αν θέλουμε καίμε στο βούτυρο της συνταγής, όπως και σε αυτή την παλιά γιαννιώτικη συνταγή.

10′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 30′

Υλικά

  • 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός, αλευρένιος
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  • 3 φλιτζ. τσαγιού νερό, καυτό
  • 120 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
  • 50 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε παραδοσιακό τραχανά, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε το γάλα και το καυτό νερό. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
  • Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τη φέτα, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για πλημμύρες – Πότε και που θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Μέγαρα: Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Νέα Πέραμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Διοργανώνεται εκδήλωση αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Τον «τσάκωσαν» την ώρα που πότιζε τα χασισόδεντρα – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Αθλητικά

Κύπελλο Ελλάδας: Κλείνει σήμερα η 2η αγ. της League Phase, η βαθμολογία και η συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Θέλουμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Εξωφρενική απάτη στο Ηράκλειο: Εμφανίστηκαν ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξαν κοσμήματα με απίθανη δικαιολογία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ηράκλειο

Η Αντιγόνη Ανδρεάκη νέα Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Καράτζη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Αθλητικά

UEFA: Βάζει και τις streaming πλατφόρμες στο παιχνίδι για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →