Ηράκλειο: 16oC

Αραμπιάτα: Η πιο «θυμωμένη» μακαρονάδα της Ρώμης

13.01.2025, 13:35

Δείτε πως να τη φτιάξετε

Ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνυπάρχουν σε αυτό το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης, την πικάντικη αραμπιάτα.

Η εμβληματική σάλτσααραμπιάτα μας ταξιδεύει στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Το όνομά της προέρχεται από το επίθετο arabbiato, με ένα r στην τοπική διάλεκτο romanesco, που δηλώνει την υπερβολή – ένα χαρακτηριστικό σε ακραίο βαθμό. Στην περίπτωσή μας, είναι η γεύση του πικάντικου, του καυτερού. Η επινόηση του πιάτου ανάγεται στη δεκαετία του 1950, περίοδο κατά την οποία στην κουζίνα της Ρώμης ήταν της μόδας οι πολύ δυνατές, οι ακραίες γεύσεις. Για τη σάλτσα, εκτός από τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριάκαι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η συνταγή προβλέπει σκόρδο και μαϊντανό φρέσκο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε στο τέλος παρμεζάνα ή πεκορίνο ρομάνο. Η μακαρονάδαpenne all’arrabbiata (οι πένες είναι ασυζητητί το ιδανικό ζυμαρικό γι’ αυτή τη σάλτσα) απαθανατίστηκε στον κινηματογράφο στις ταινίες Το μεγάλο φαγοπότι του Marco Ferreri και Roma του Federico Fellini.

10′ προετοιμασία
15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. πένες
3 μέτριες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ. ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια (μαζί με τον χυμό τους), πολτοποιημένα
1/2 – 1 κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά, ξερή σε νιφάδες
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες και ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
50 ml ελαιόλαδο
10-12 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα αραμπιάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι, και το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον βασιλικό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Υγεία

Χάστε 4 κιλά και ρίξτε χοληστερόλη και σάκχαρο σε λιγότερο από 2 μήνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →