Ηράκλειο: 18oC

Συνταγή: Χοιρινές μπριζόλες πρασοσέλινο

15.01.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή

Ο Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει πρασοσέλινο λίγο διαφορετικό από το κλασικό, με χοιρινές μπριζόλες. Πεντανόστιμο!

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 250 γρ. η καθεμιά
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 1.200 γρ. πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 1 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  • 3 αυγά
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το σέλινο. Πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά, τα οποία κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1 εκ. Τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές από το μετρημένο λάδι.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και, όταν κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες (αν χωράνε όλες μαζί, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις) και τις ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά από τη μία πλευρά.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
  • Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν. Αποσύρουμε και τις σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστές.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε τα κομμένα κλωνάρια σέλινου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε -χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό, εκτός και αν το φαγητό στεγνώσει νωρίς, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό- σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου, τα μυρώνια και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  • Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε τα λίγα υγρά του φαγητού σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθεί το μείγμα.
  • Περιχύνουμε το πρασοσέλινο και τις μπριζόλες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθεί. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με μανούρι ή άλλο λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας και παξιμάδια κρίθινα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πηγαδάκια

Μας μπερδέψατε κ. Δήμαρχε…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα εναντίον της Ουάσιγκτον εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Viral

The Voice: Η 16χρονη ανιψιά του Τζίμη Πανούση εντυπωσίασε τους κριτές – «Του γνωστού;»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Style

Εύκολο κοτόπουλο φούρνου με ψητά λεμόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Λόφος Παπούρα: Η σωτηρία του μνημείου στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Ζώδια σήμερα 12/10 – Ημερήσιες προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Εμποδίζεται «προς το παρόν» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σικάγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Πολιτική

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποκλειστικά η προστασία του Αγνώστου Στρατιώτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο νοσοκομείο ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →