Δείτε πως να τη φτιάξετε
Κλασική μακαρονάδα που συναντάμε σε κάθε τρατορία της Ρώμης. Δεν χρειαζόμαστε παρά μπόλικο πιπέρι και τυρί για να φτιάξουμε μια παραδοσιακή, κρεμώδη cacio e pepe.
5′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. σπαγγέτι
250 γρ. πεκορίνο ρομάνο, τριμμένο + 100 γρ. επιπλέον, για το σερβίρισμα
8 γρ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την παραδοσιακή μακαρονάδα cacio e pepe, αρχικά βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι, να είναι δηλαδή αρκετά al dente.
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τα 250 γρ. πεκορίνο.
Χτυπάμε τους κόκκους πιπεριού στο γουδί, έτσι ώστε να έχουμε και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια (εκραζέ). Εναλλακτικά, το τρίβουμε με τον μύλο του πιπεριού, αλλά δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση πιπέρι έτοιμο τριμμένο.
Ρίχνουμε το πιπέρι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 1-2 κουτάλες από το νερό μαγειρέματος των σπαγγέτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Παίρνουμε με μια τσιμπίδα τα σπαγγέτι μέσα από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι, προσέχοντας να πάρουμε μαζί και λίγο από το νερό του βρασίματος, και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε 1 κουτάλα ζεστό νερό μαγειρέματος στο μπολ με το τριμμένο πεκορίνο και ανακατεύουμε δυνατά με ένα σύρμα. Η υφή του θα πρέπει να είναι περισσότερο σαν πάστα παρά σαν κρέμα – μην ανησυχείτε αν είναι πολύ στεγνή.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το πεκορίνο στα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς με τη λαβίδα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει κρέμα.
Για να αποκτήσουμε την ιδανική κρεμώδη υφή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο πεκορίνο ή λίγο νερό από το βράσιμο των σπαγγέτι.
Σερβίρουμε αμέσως τα cacio e pepe με επιπλέον τυρί και πιπέρι.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»