Ηράκλειο: 28oC

Μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας

05.03.2025, 0:16

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Ένα υπέροχο, σαλτσάτο φαγητό. Το κρέας μαγειρεύεται για ώρα μέσα σε ζωμό κρέατος και η γεύση του είναι συγκλονιστική. Εκτός από τη σάλτσα του σερβίρεται και με μια αλμυρή κρέμα γραβιέρας, που του δίνει ένταση. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πουρέ.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά μοσχάρι από λαιμό, σε κομμάτια των 300-400 γρ.
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 2 λίτρα ζωμός κρέατος, ή νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 130 ml ξηρό κόκκινο κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο

Για την κρέμα γραβιέρας

  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη λίγο λευκό πιπέρι
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια ή αμύγδαλα, καβουρδισμένα στο τηγάνι και χοντροσπασμένα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας, ξεκινάμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Παίρνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο ή μια μαντεμένια γάστρα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε πρώτα ως κατσαρόλα ακουμπώντας τη στη μεγάλη εστία της κουζίνας. Αν δεν έχουμε τέτοια σκεύη, ξεκινάμε τη διαδικασία σε κατσαρόλα και έπειτα, όταν θα χρειαστεί να ψήσουμε, θα μεταφέρουμε τα υλικά σε ταψί καλυμμένο καλά με αλουμινόχαρτο ή σε γάστρα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι και τον ζωμό. Αν το κρέας δεν έχει σκεπαστεί με το υγρό, συμπληρώνουμε με νερό.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το κρέας και βράζουμε τη σάλτσα μόνη της (είτε στο ίδιο σκεύος, αν μας εξυπηρετεί, είτε σε μια κατσαρόλα) μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει.

Κρέμα γραβιέρας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα, το τυρί και λίγο λευκό πιπέρι,σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
  2. Σερβίρουμε το κρέας σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα γραβιέρας και σκορπίζουμε από πάνω μερικά καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Οργισμένη αντίδραση Αμποντού στην ανακοίνωση αποχώρησής του από τα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ραγδαία πτώση εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» λέει στο Cretaone ο πρύτανης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κύκλωμα «πείραζε» μετρητές και έκλεψε ρεύμα αξίας 190.000 ευρώ (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Ανατριχιαστική καταγγελία – 17χρονη έζησε σεξουαλική παρενόχληση από τον 60χρονο θείο της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Οικονομία

Ακίνητα: Έρχεται πιστοποιητικό καλοπληρωτή για ενοικιαστές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Αθλητικά

Σπανούλης: «Οι παίκτες μου έχουν καρδιά, για να μην πω… τι άλλο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

«Όχι» σε διαδικασίες εξπρές για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο περιστατικό στη Λήμνο: Πυροβολούσε με καραμπίνα γιατί του χτύπησαν το μηχανάκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Ποια φωτογραφία έχει τα περισσότερα likes στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Style

Ξανά στο χειρουργείο ο Άρης Μουγκοπέτρος – Δείτε την ανάρτησή του

Διαβάστε περισσότερα