Δείτε πως να τα φτιάξετε
1 ώρα προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τα σιουφικτά (ή 1 1⁄2 πακέτο έτοιμα)
250 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό + επιπλέον, για το άνοιγμα των φύλλων
10 γρ. αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμός από 1/2 λεμόνι
250 ml νερό
Για το σερβίρισμα
50 γρ. στακοβούτυρο ή φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. τυροζούλι ξηρό (ή ξηρό ανθότυρο Κρήτης)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη σιουφικτών
Για να φτιάξουμε σιουφικτά σε σύβραση με κρεμμύδι και τυριά, από το Λασίθι, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (ή τα τρίβουμε με τα χέρια μας), μέχρι να νοτίσει ελαφρά το αλεύρι.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλα- στο (αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό επιπλέον), που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Μαγείρεμα + Σερβίρισμα
Βάζουμε απλωτά μπόλικο αλεύρι σε ένα ταψί.
Κόβουμε το ζυμάρι σε 4-5 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό κορδόνι με πάχος περίπου 1 εκ.
Πασπαλίζουμε διαρκώς με αλεύρι όσο πλάθουμε, για να μην κολλάει.
Έπειτα, κόβουμε τα κορδόνια σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τα τρία μας δάχτυλα (δείκτης, μέσος, παράμεσος), «σκουφίζουμε» το κάθε κομμάτι, στο μήκος του, δηλαδή το πιέζουμε δυνατά και σκαστά για να λεπτύνει, να κουφώσει (να γίνει λυγισμένο και πολύ λεπτό) για να πάρει το γνωστό σχήμα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια που φτιάχνουμε στο ταψί με το αλεύρι και το σείουμε για να καλυφθούν και να μην κολλήσουν.
Τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, για να στεγνώσουν κάπως.
Βάζουμε άφθονο, αλατισμένο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Κοσκινίζουμε καλά τα σιουφιχτά για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Μόλις το νερό κοχλάσει έντονα, προσθέτουμε τα σιουφικτά σε δύο τρεις δόσεις και ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα, με μεγάλες κινήσεις.
Τα βράζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
Για τη σύβραση, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το στακοβούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει καλά, χωρίς να ροδίσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μεγάλη πιατέλα σκορπίζουμε το μισό τριμμένο τυρί και αδειάζουμε από πάνω τα καυτά σιουφικτά.
Σκορπίζουμε πάνω τους το υπόλοιπο τυρί και από πάνω περιχύνουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών με τα ζουμιά του.
Ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο