Ηράκλειο: 34oC

Μπακαλιάρος με πράσα και σέλινο

30.03.2025, 5:05

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτός το πολύ νόστιμο ψαρομαγειρευτό με μπακαλιάρο, πέρα από πράσα και σέλινο, μπορεί να μπει στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα ή λαχανικά της εποχής.

Υλικά

Μερίδες: 5 διακονιές

  • 1,5 κιλό φρέσκος μπακαλιάρος, καθαρισμένος και κομμένος σε μερίδες-κομμάτια
  • 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα διαγωνίως σε κομμάτια-μπουκιές των 3 εκ.
  • 1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1 φλιτζ. καφέ λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζ. καφέ χυμός λεμονιού
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή
  • αλάτι ψιλό

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον μπακαλιάρο με πράσα και σέλινο στην πιο φαρδιά και ρηχή μας κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα απλωτά, χωρίς νερό ή λάδι, πασπαλίζουμε με το αλάτι, σκεπάζουμε με καπάκι και τα αχνίζουμε για λίγα λεπτά στα υγρά που θα βγάλουν, ανακατεύοντας μερικές φορές για να μην κολλήσουν.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σέλινο και ανακατεύουμε.
  3. Σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να ρίξουμε ελάχιστο νερό.
  4. Ανακατεύουμε τα υλικά για μια τελευταία φορά, τα στρώνουμε ομοιόμορφα και τακτοποιούμε πάνω τους τα κομμάτια του βακαλάου.
  5. Αν έχουν μείνει επαρκή υγρά, απλώς σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αλλά αν τα υγρά έχουν λιγοστέψει, προσθέτουμε λίγο νερό και σείουμε την κατσαρόλα.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και τα ζουμιά να έχουν λιγοστέψει αρκετά.
  7. Ρίχνουμε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, τις σταφίδες και σείουμε την κατσαρόλα κυκλικά, για να αναμειχθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό.
  8. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα ζουμιά, σείοντας συχνά την κατσαρόλα.
  9. Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment