Ηράκλειο: 18oC

Φασολάδα μεξικάνικη με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού

01.04.2025, 5:05

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια διαφορετική φασολάδα, από το Μεξικό, με κόκκινα φασόλια, μπαχαρικά και ένταση από το τζίντζερ και το τσίλι.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 360 γρ. κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους, κοπανισμένους στο γουδί
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή 1-2 πιπερίτσες τσίλι αποξηραμένες και θρυμματισμένες)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτρια πατάτα, σε μικρά καρέ
  • 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, λιωμένα στον πολυκόφτη
  • 40 ml χυμός νεραντζιού, (ή πορτοκαλιού)
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μεξικάνικη φασολάδα με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια. Έπειτα τα βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας τακτικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι (σε σκόνη ή τις πιπερίτσες) και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την ντομάτα.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά και να σωθούν τα υπερβολικά υγρά.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  9. Χωρίς να τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε μία δόση φασολάδα με την κουτάλα της σούπας, τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
  10. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη φασολάδα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Champions League: Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του… Εμπαπέ ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός για λειψυδρία σε Πάτμο, Λέρο – Στα πρόθυρα υδροδοτικής κρίσης η Αττική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2678: Οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

ΗΠΑ: Έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →