Ηράκλειο: 29oC

Φασολάδα μεξικάνικη με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού

01.04.2025, 5:05

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια διαφορετική φασολάδα, από το Μεξικό, με κόκκινα φασόλια, μπαχαρικά και ένταση από το τζίντζερ και το τσίλι.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 360 γρ. κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους, κοπανισμένους στο γουδί
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή 1-2 πιπερίτσες τσίλι αποξηραμένες και θρυμματισμένες)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτρια πατάτα, σε μικρά καρέ
  • 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, λιωμένα στον πολυκόφτη
  • 40 ml χυμός νεραντζιού, (ή πορτοκαλιού)
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μεξικάνικη φασολάδα με κόκκινα φασόλια, τσίλι και χυμό νεραντζιού, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια. Έπειτα τα βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας τακτικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι (σε σκόνη ή τις πιπερίτσες) και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την ντομάτα.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά και να σωθούν τα υπερβολικά υγρά.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  9. Χωρίς να τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε μία δόση φασολάδα με την κουτάλα της σούπας, τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
  10. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη φασολάδα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Τι λέει ο νέος ΚΟΚ για το πορτοκαλί φανάρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα κατήγγειλε 40χρονο ότι κακοποίησε τον σκύλο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Γιατί είναι τόσο ακριβά στην Ελλάδα τα αλκοολούχα ποτά;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Εντείνονται οι προκλήσεις στο εσωτερικό του ΕΣΥ – «Καμπανάκι» από τους γιατρούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αρουραίος σουλατσάρει…αμέριμνος στον Μασταμπά! (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Φορολοταρία Ιουλίου 2025: Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση δημοτικού υπαλλήλου σε αντιδήμαρχο – «Ήμουν κάτω… και προσπαθούσε να με χτυπήσει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Αθλητικά

Παπανικολάου: «Δεν θα με τιμούσε σαν άνθρωπο, σαν άνδρα και σαν αθλητή να πατούσα πάνω σε δικαιολογίες τέτοιου επιπέδου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: Αστυνομικοί – «ήρωες» σκαρφάλωσαν σε μπαλκόνι 1ου ορόφου και έσωσαν 5χρονο αγοράκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Στις πόσες απουσίες θα χάνουν τη χρονιά φέτος οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα