Ηράκλειο: 18oC

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο σουφλέ τυριού

14.11.2024, 8:00

Μια εύκολη συνταγή για ατομικά σουφλέ

Ετοιμάζονται σε μόλις μισή ώρα και θα γίνουν ένα τέλειο ορεκτικό. Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστούν 4 πυρίμαχα ραμκέν των 200 ml.

Υλικά για 4 άτομα
30 γρ. βούτυρο ανάλατο + επιπλέον για τα ραμκέν
25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, λευκό πιπέρι ή μοσχοκάρυδο
50 γρ. ελβετικό τυρί gruyère, ψιλοτριμμένο
4 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
1/4 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα με ένα ρηχό ταψί μέσα για να ζεσταθεί. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα ραμκέν με κάθετες κινήσεις του πινέλου από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε 2 κ.σ. παρμεζάνα μέσα σε κάθε ραμκέν και ανακινούμε κυκλικά να καλυφθεί το εσωτερικό των σκευών και να κολλήσει στο βούτυρο. Αδειάζουμε την περίσσεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή πάστα.

Μαγειρεύουμε για 1΄, προσθέτουμε το γάλα, λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει μια λευκή μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι καγιέν, την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί και ανακατεύουμε λίγο να λιώσουν. Αλατίζουμε καλά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε μπολ και ενσωματώνουμε μέσα τους κρόκους αυγών.

Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Παίρνουμε μια κουταλιά μαρέγκα και την ανακατεύουμε στη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να αραιώσει λίγο. Έτσι, θα ενσωματωθεί ωραία και η υπόλοιπη μαρέγκα χωρίς να χάσει πολύ αέρα.
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε προσεκτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να γίνει ένας ανοιχτός κίτρινος αφρός.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ραμκέν γεμίζοντας κατά τα 3/4. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το εσωτερικό των ραμκέν. Τα ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί. Ψήνουμε για 10΄-12΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Τα σερβίρουμε αμέσως.

πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Champions League: Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του… Εμπαπέ ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός για λειψυδρία σε Πάτμο, Λέρο – Στα πρόθυρα υδροδοτικής κρίσης η Αττική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2678: Οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

ΗΠΑ: Έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →