Ηράκλειο: 18oC

Σοκολατόπιτα Tres Leches

30.05.2025, 22:54

Μεξικάνικο γλυκό, σκέτη απόλαυση!

Tres leches σημαίνει τρία γάλατα. Έτσι ονομάζεται ένα μεξικάνικο γλυκό που ως βάση του έχει ένα λευκό παντεσπάνι το οποίο σιροπιάζεται με ένα σιρόπι από τρία γάλατα. Εδώ η βάση είναι σοκολατόπιτα.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη σοκολατόπιτα

  • 220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) γάλα
  • 120 ml (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) βραστό νερό
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι tres leches

  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (πλήρες)
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φάκελος τρίμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σοκολατόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών σιγά σιγά ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε ξανά. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Το αδειάζουμε στο ταψί.
  7. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.

Σιρόπι tres leches

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
  3. Έπειτα, με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια (περίπου ανά 2,5 εκ.).
  4. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το σιρόπι tres leches σε όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση, πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, η σοκολατόπιτα θα μοιάζει να κολυμπάει στο σιρόπι, αλλά θα απορροφηθεί.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
  6. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2678: Οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

ΗΠΑ: Έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Δυστυχώς, ένα χρόνιο ζήτημα που με ταλαιπωρεί κατά καιρούς υποτροπίασε» – Αναβάλλονται εμφανίσεις του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κακοκαιρία Adel: Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →