Μεξικάνικο γλυκό, σκέτη απόλαυση!
Tres leches σημαίνει τρία γάλατα. Έτσι ονομάζεται ένα μεξικάνικο γλυκό που ως βάση του έχει ένα λευκό παντεσπάνι το οποίο σιροπιάζεται με ένα σιρόπι από τρία γάλατα. Εδώ η βάση είναι σοκολατόπιτα.
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη σοκολατόπιτα
- 220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. (1/2 κούπα) κακάο
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) γάλα
- 120 ml (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο
- 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) βραστό νερό
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι tres leches
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (πλήρες)
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
- 240 ml (1 κούπα + 3 κουτ. σούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 φάκελος τρίμμα σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σοκολατόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20 x 30 εκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών σιγά σιγά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε ξανά. Το μείγμα θα είναι πολύ νερουλό. Το αδειάζουμε στο ταψί.
- Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Σιρόπι tres leches
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
- Έπειτα, με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί σε όλη την επιφάνεια (περίπου ανά 2,5 εκ.).
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σιγά σιγά το σιρόπι tres leches σε όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας. Δεν το ρίχνουμε όλο με τη μία. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση, πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, η σοκολατόπιτα θα μοιάζει να κολυμπάει στο σιρόπι, αλλά θα απορροφηθεί.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Θρήνος στην Μεσαρά για τον 19χρονο στρατιώτη που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Ήταν γιός στελέχους του Λιμενικού
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: «Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό»
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών