Ηράκλειο: 32oC

Προσοχή: Δείτε γιατί δεν πρέπει να κρατάτε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο

21.08.2025, 13:09

Αλλοιώνουν τη γεύση και απελευθερώνουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά

Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν βάζουμε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι κατσαρόλες, ειδικά οι μεταλλικές όπως το αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, να αλλοιώσουν τη γεύση τους και απελευθερώσουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ομοιόμορφη ψύξη, διατηρώντας μέρη των τροφίμων σε μια «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 5°C και 60°C) όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά εάν το τρόφιμο αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο ημέρες.

Πώς να αποθηκεύσετε το φαγητό σας

Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων, ειδικά όσων έχουν μαγειρευτεί:

Όταν τελειώσετε το φαγητό ή το μαγείρεμα, μεταφέρετε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ασφαλή για τρόφιμα.

Χωρίστε τις μερίδες σε μικρά δοχεία για να κρυώσουν πιο γρήγορα.

Μην αφήνετε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πριν την ψύξετε.

Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία παρασκευής.

Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψύξη σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και -8°C.

Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.

Τα φρέσκα ψάρια και ο κιμάς μπορούν να διατηρηθούν για περίπου δύο ημέρες.

Τα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Πηγή: iefimerida.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αποθήκευση φαγητού σε κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και να απελευθερώσει ανθυγιεινά σωματίδια.
  • Οι μεταλλικές κατσαρόλες μπορεί να αντιδράσουν με τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
  • Ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ψύξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
  • Για ασφαλή αποθήκευση, μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μικρά, αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε τα σε κατάλληλη θερμοκρασία.
πριν από 1 λεπτό
Style

Προσοχή: Δείτε γιατί δεν πρέπει να κρατάτε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική απεργία στις 28 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Σοκαριστικό βίντεο από τα επεισόδια στην Αργεντινή με οπάδο να πέφτει στο κενό – Δείτε το

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

Αυτά τα 2 ζώδια θα «πλουτίσουν» ως το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στην Πάτρα σε δασική έκταση στο Σούλι – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Υπόγειο πολυκατοικίας στη Νέα Χώρα πλημμύρισε από λύματα (φωτογραφίες – βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Οικονομία

Καθυστερήσεις χωρίς τέλος στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Τον Σεπτέμβριο οι πολυαναμενόμενες πληρωμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Ο Ορλάντο Μπλουμ θέλει πλήρη επανένωση του καστ στ νέα ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Πώς είναι σήμερα ο 15χρονος που έκανε μεταμόσχευση ήπατος έπειτα από θερμοπληξία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Ιδιώτης έβαλε «διόδια» 10€ σε δημόσια παραλία!

Διαβάστε περισσότερα