Ηράκλειο: 19oC

Προσοχή: Δείτε γιατί δεν πρέπει να κρατάτε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο

21.08.2025, 13:09

Αλλοιώνουν τη γεύση και απελευθερώνουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά

Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν βάζουμε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι κατσαρόλες, ειδικά οι μεταλλικές όπως το αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, να αλλοιώσουν τη γεύση τους και απελευθερώσουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ομοιόμορφη ψύξη, διατηρώντας μέρη των τροφίμων σε μια «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 5°C και 60°C) όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά εάν το τρόφιμο αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο ημέρες.

Πώς να αποθηκεύσετε το φαγητό σας

Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων, ειδικά όσων έχουν μαγειρευτεί:

Όταν τελειώσετε το φαγητό ή το μαγείρεμα, μεταφέρετε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ασφαλή για τρόφιμα.

Χωρίστε τις μερίδες σε μικρά δοχεία για να κρυώσουν πιο γρήγορα.

Μην αφήνετε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πριν την ψύξετε.

Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία παρασκευής.

Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψύξη σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και -8°C.

Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.

Τα φρέσκα ψάρια και ο κιμάς μπορούν να διατηρηθούν για περίπου δύο ημέρες.

Τα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Πηγή: iefimerida.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αποθήκευση φαγητού σε κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και να απελευθερώσει ανθυγιεινά σωματίδια.
  • Οι μεταλλικές κατσαρόλες μπορεί να αντιδράσουν με τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
  • Ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ψύξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
  • Για ασφαλή αποθήκευση, μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μικρά, αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε τα σε κατάλληλη θερμοκρασία.
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου μετακομίζει η λαϊκή αγορά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Νέο πακέτο ενισχύσεων ύψους 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Αστρολογία: Tα ζώδια που φροντίζουν πάντα τους φίλους τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Στο φως της δημοσιότητας το ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο μέρες αναβλύζουν λύματα στην παραλιακή και κανείς δεν ενδιαφέρεται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γουινέα-Μπισάου μια μέρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φωτιά στο Αρχοντικό – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

«Εμπνέομαι – Αθλούμαι – ΕυΖώ»: Νέο πρόγραμμα για 4.550 σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Οικονομία

Καταβάλλονται την Παρασκευή 338.080.255 ευρώ σε 1.137.556 δικαιούχους – Δείτε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο ιερέας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πέντε αγοριών

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →