Αλλοιώνουν τη γεύση και απελευθερώνουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά
Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν βάζουμε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο;
Σύμφωνα με τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι κατσαρόλες, ειδικά οι μεταλλικές όπως το αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, να αλλοιώσουν τη γεύση τους και απελευθερώσουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ομοιόμορφη ψύξη, διατηρώντας μέρη των τροφίμων σε μια «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 5°C και 60°C) όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά εάν το τρόφιμο αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο ημέρες.
Πώς να αποθηκεύσετε το φαγητό σας
Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων, ειδικά όσων έχουν μαγειρευτεί:
Όταν τελειώσετε το φαγητό ή το μαγείρεμα, μεταφέρετε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ασφαλή για τρόφιμα.
Χωρίστε τις μερίδες σε μικρά δοχεία για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Μην αφήνετε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πριν την ψύξετε.
Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία παρασκευής.
Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψύξη σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και -8°C.
Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.
Τα φρέσκα ψάρια και ο κιμάς μπορούν να διατηρηθούν για περίπου δύο ημέρες.
Τα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η αποθήκευση φαγητού σε κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και να απελευθερώσει ανθυγιεινά σωματίδια.
- Οι μεταλλικές κατσαρόλες μπορεί να αντιδράσουν με τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
- Ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ψύξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
- Για ασφαλή αποθήκευση, μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μικρά, αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε τα σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Νεκρός 19χρονος στρατιώτης μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Δίνει μάχη για την ζωή ακόμη ένας
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: «Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό»
Ανείπωτος θρήνος: Από την Κρήτη ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε στη Ρόδο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας