Αλλοιώνουν τη γεύση και απελευθερώνουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά
Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν βάζουμε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο;
Σύμφωνα με τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι κατσαρόλες, ειδικά οι μεταλλικές όπως το αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, να αλλοιώσουν τη γεύση τους και απελευθερώσουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ομοιόμορφη ψύξη, διατηρώντας μέρη των τροφίμων σε μια «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 5°C και 60°C) όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά εάν το τρόφιμο αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο ημέρες.
Πώς να αποθηκεύσετε το φαγητό σας
Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων, ειδικά όσων έχουν μαγειρευτεί:
Όταν τελειώσετε το φαγητό ή το μαγείρεμα, μεταφέρετε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ασφαλή για τρόφιμα.
Χωρίστε τις μερίδες σε μικρά δοχεία για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Μην αφήνετε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πριν την ψύξετε.
Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία παρασκευής.
Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψύξη σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και -8°C.
Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.
Τα φρέσκα ψάρια και ο κιμάς μπορούν να διατηρηθούν για περίπου δύο ημέρες.
Τα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η αποθήκευση φαγητού σε κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και να απελευθερώσει ανθυγιεινά σωματίδια.
- Οι μεταλλικές κατσαρόλες μπορεί να αντιδράσουν με τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
- Ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ψύξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
- Για ασφαλή αποθήκευση, μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μικρά, αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε τα σε κατάλληλη θερμοκρασία.
Δημοφιλή
Αδιανόητο περιστατικό στα Χανιά: Γυναίκα πέθανε στα χέρια του άνδρα της, καθώς δεν υπήρχε γιατρός στην Παλαιόχωρα
Χαμός στο νοσοκομείο Ρόδου: Ένταση μεταξύ Γεωργιάδη και γυναίκας - «Πέθανε ο πατέρας μου το 2023»
Στα... τάρταρα η τιμή του ελαιολάδου - Πόσο θα το αγοράζουμε
Θρήνος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αγνή ψυχή του λιμανιού
Λασκαράκη - Σουλτάτος: Έδωσαν ρεσιτάλ σε γλέντι - « Α ρε τι μοντέλα βγάζει η Κρήτη...»
Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς
Γιώργος Μαζωνάκης: Επιστρέφει σήμερα στο Δρομοκαΐτειο - Η κρίσιμη γνωμάτευση
Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Πότε θα γίνει η πληρωμή - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
Αδιανόητη τραγωδία: Γυναίκα σκότωσε τον σύζυγό, τα παιδιά της και μετά αυτοκτόνησε (βίντεο)