Ηράκλειο: 22oC

Κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου

28.09.2025, 20:35

Δείτε τη συνταγή 

Το μελίχλωρο, το ημίσκληρο τυρί από τη Λήμνο με την πλούσια, σύνθετη γεύση και το διακριτικό άρωμα, μαζί με το μπέικον, τον κιμά, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια συνθέτουν μια υπερπλούσια γέμιση για τα τρυφερά και φίνα κολοκύθια.

Υλικά
Μερίδες: 5-6

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, σε κυβάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο

  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε τα κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου Κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού.
  • Την ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
  • Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.

Γέμιση

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κουκουνά- ρια και τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Γεμιστά

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
  • Ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με 200 ml ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα κολοκύθια.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το μελίχλωρο Λήμνου, μαζί με μπέικον, κιμά, σταφίδες και κουκουνάρια, δημιουργεί μια πλούσια γέμιση για τα κολοκύθια.
  • Τα κολοκύθια αδειάζονται και γεμίζονται με το μείγμα κιμά και τυριού πριν το ψήσιμο.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει το ψήσιμο των γεμιστών κολοκυθιών σε σάλτσα τριμμένης ντομάτας και ελαιόλαδου.
  • Το πιάτο σερβίρεται χλιαρό, προσφέροντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων.
πριν από 1 λεπτό
Style

«Νιώθω σαν να ήταν πάντα εκεί»: Η τρυφερή εξομολόγηση του Νίνο για τα παιδιά του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Style

Κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Καιρός

Τι καιρό θα έχουμε αύριο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Παρουσιάστηκε στην Τροχαία ο Βασίλης Μπισμπίκης – Τι υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Ο Νετανιάχου λέει πως θα επιτρέψει ασφαλή διέλευση στους ηγέτες της Χαμάς αν τερματίσουν τον πόλεμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση υποστήριξης για τον Πάνο Ρούτσι (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Μπισμπίκης: Μπορεί να εντοπιστεί αλκοόλ στο αίμα του δυο ημέρες μετά;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Παγκόσμια έλλειψη: Η ξηρασία ανεβάζει στα ύψη τις τιμές του ηλιελαίου και του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Υγεία

Διπολική διαταραχή: Το πολύτιμο λιπαρό οξύ που μειώνει τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Νίκη στο τελευταίο του φιλικό για το Μπάσκετ του ΟΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →