Ηράκλειο: 17oC

Κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου

28.09.2025, 20:35

Δείτε τη συνταγή 

Το μελίχλωρο, το ημίσκληρο τυρί από τη Λήμνο με την πλούσια, σύνθετη γεύση και το διακριτικό άρωμα, μαζί με το μπέικον, τον κιμά, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια συνθέτουν μια υπερπλούσια γέμιση για τα τρυφερά και φίνα κολοκύθια.

Υλικά
Μερίδες: 5-6

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, σε κυβάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο

  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε τα κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου Κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού.
  • Την ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
  • Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.

Γέμιση

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κουκουνά- ρια και τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Γεμιστά

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
  • Ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με 200 ml ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα κολοκύθια.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το μελίχλωρο Λήμνου, μαζί με μπέικον, κιμά, σταφίδες και κουκουνάρια, δημιουργεί μια πλούσια γέμιση για τα κολοκύθια.
  • Τα κολοκύθια αδειάζονται και γεμίζονται με το μείγμα κιμά και τυριού πριν το ψήσιμο.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει το ψήσιμο των γεμιστών κολοκυθιών σε σάλτσα τριμμένης ντομάτας και ελαιόλαδου.
  • Το πιάτο σερβίρεται χλιαρό, προσφέροντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων.
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →