Ηράκλειο: 18oC

Πώς να φτιάξετε Σφακιανές πίτες

10.11.2025, 13:30

Αναλυτικά η συνταγή

Λεπτές, μυρωδάτες και αυθεντικές κρητικές πίτες με φρέσκια μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι.

Υλικά (για 12–16 πίτες)

Για τη ζύμη:

500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml (περίπου 1 + 1/4 κούπας) χλιαρό νερό
70 ml (1/3 κούπας) ρακή
50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

500 γρ. μαλακό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα:

Λίγο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

Θυμαρίσιο μέλι
Καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)

σφακιανή πίτα gastronomos.gr

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε τις μπάλες:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12–16 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
Κάνουμε το ίδιο και με τη μυζήθρα.

Ανοίγουμε τις πίτες:

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο (περίπου 10 εκ. διάμετρο).
Τοποθετούμε στο κέντρο μια μπάλα μυζήθρας, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ξανανοίγουμε απαλά σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μη σκιστεί.

Τηγανίζουμε:
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε κάθε πίτα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε:

Περιχύνουμε τις σφακιανές πίτες με θυμαρίσιο μέλι όσο είναι ακόμα ζεστές και –αν θέλουμε– πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Μυστικά επιτυχίας

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή· θέλουμε να ανοίγει εύκολα και να παραμένει ελαστική.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μυζήθρα με ανθότυρο, αρκεί να είναι φρέσκος και μαλακός.

Οι σφακιανές πίτες τρώγονται ζεστές, με το μέλι να λιώνει επάνω τους – ένα αυθεντικό, παραδοσιακό κρητικό γλύκισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Οι σφακιανές πίτες είναι λεπτές κρητικές πίτες με γέμιση μυζήθρας και θυμαρίσιο μέλι.
  • - Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι, ρακή, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό.
  • - Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτούς δίσκους, τοποθετούμε μυζήθρα στο κέντρο και τηγανίζουμε.
  • - Σερβίρουμε ζεστές τις πίτες με μέλι και προαιρετικά καβουρδισμένο σουσάμι.
πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

Χάρης Μαμουλάκης: 100 χαμένα δρομολόγια την ημέρα στο Μετρό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Πηγαδάκια

Τα κροκοδείλια δάκρυα των αυτοδιοικητικών και τα τρωκτικά των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Όλοι βιώνουμε τις δικές μας Οδύσσειες»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική: Πρώτη συγκέντρωση για τους αγώνες με Σκωτία και Λευκορωσία, την Τρίτη (11/11) κυκλοφορούν τα εισιτήρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 78χρονη μετά από τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Τα όπλα με τα οποία πυροβολήθηκε ο 39χρονος Φανούρης Καργάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κρήτη

Σοκάρει η καταγγελία πρώην υπουργού: «Πήγα να τα βάλω με την κρητική μαφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, απείλησαν εμένα και τα παιδιά μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Τεχνολογία

Πως θα είναι ο άνθρωπος σε 25χρόνια – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Πολιτική

Μαρινάκης: «Αλλόκοτη στάση από το ΠΑΣΟΚ στο φορολογικό»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Μένης Κουμανταρέας: Ξανά στη φυλακή οι δύο Ρουμάνοι που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του συγγραφέα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →