Ηράκλειο: 20oC

Κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες

11.11.2025, 17:28

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες, το φτιάχνουν στη Ζαρούχλα σε επίσημα τραπέζια και σε γιορτές, εσείς μπορείτε να το φτιάξετε για το κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 1.500 γρ. κατσικάκι, μπούτι ή χεράκι, με το κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές (ή 250 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, στην εποχή της)
  • 500 γρ. τουτουμάκια (χυλοπιτάκια)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες, αρχικά γεμίζουμε μια λεκανίτσα με πολύ ζεστό νερό, όσο αντέχουν τα χέρια μας, και ξεπλένουμε εκεί το κατσικάκι.
  2. Στη συνέχεια, το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  3. Ρίχνουμε 1.500 ml νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι και τα γαρίφαλα και μετριάζουμε τη φωτιά.
  5. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το κατσικάκι να μαλακώσει τόσο ώστε να ξεκολλά εύκολα το ψαχνό από το κόκαλο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ρίχνουμε τον πελτέ (ή την ντομάτα) και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και μεταφέρουμε το κατσικάκι σε ένα βαθύ ταψί.
  11. Προσθέτουμε τα υγρά της κατσαρόλας, τα οποία πρέπει να τα μετρήσουμε και να είναι 1 λίτρο. Αν όχι, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
  12. Ρίχνουμε στο ταψί τα χυλοπιτάκια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ζουμί.
  13. Φουρνίζουμε, ανακατεύοντας μερικές φορές τα πρώτα λεπτά, για να μην κολλήσουν οι χυλοπίτες μεταξύ τους.
  14. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι χυλοπίτες. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό, ζεστό.
  15. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μέσα για λίγα λεπτά, μέχρι να τραβήξουν οι χυλοπίτες όσο ζουμί χρειάζεται ώστε να μελώσουν.
  16. Σερβίρουμε, το κατσικάκι με χυλοπίτες, ζεστό.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες είναι παραδοσιακό πιάτο της Ζαρούχλας, ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι.
  • Το κατσικάκι μαγειρεύεται αρχικά σε κατσαρόλα με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και γαρίφαλα για 1 1/2 ώρα.
  • Το φαγητό μεταφέρεται σε ταψί με χυλοπιτάκια και ψήνεται στους 200°C για 7-8 λεπτά.
  • Σερβίρεται ζεστό, αφού οι χυλοπίτες απορροφήσουν το ζουμί και μελώσουν.
πριν από 1 λεπτό
Style

Κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Υγεία

Δυσκοιλιότητα: Πως ανακουφίζεται το έντερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Πνευματικά

Νηστεία Χριστουγέννων 2025: Πότε ξεκινάει – Τι επιτρέπεται και τι όχι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Τι ψωνίζουν οι τουρίστες όταν έρχονται στην Ελλάδα;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Τεχνολογία

Αυτό είναι το νέο Toyota Hilux

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στην Γεωργία: Νεκροί οι επιβάτες του τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Χωρίς νερό κάτοικοι στα Χανιά μετά από βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΥΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Σοκ και θλίψη για τον θάνατο της 26χρονης Μαρίνας στον ΒΟΑΚ – Ο οδηγός κάνει like στις αναρτήσεις για την αδελφή μου» λέει η οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Μηνά στο Ζαρό (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Νέα ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός 26χρονος φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →