Ένα κλασικό comfort dessert: υγρό, αρωματικό και πλούσιο, από αυτά που γεμίζουν το σπίτι ζεστασιά και το τραπέζι χαμόγελα
Η πουτίγκα είναι από τα πιο γενναιόδωρα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις. Πυκνή και υγρή, με αρώματα που ξεδιπλώνονται σε κάθε κουταλιά και μια βελούδινη κρέμα που ισορροπεί τη γλύκα, χαρίζοντας την απόλυτη αίσθηση comfort. Ένα επιδόρπιο που δεν χρειάζεται πολλά — μόνο καλές πρώτες ύλες και λίγη αγάπη στην παρασκευή του.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. baking powder
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 5 μεσαία αυγά
- 100 γρ. καρύδια, σπασμένα
- 100 γρ. φουντούκια, σπασμένα
- 300 γρ. κάστανα, βρασμένα και σπασμένα με το χέρι
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
- 30 γρ. ουίσκι ή λικέρ κεράσι
Για την κρέμα
- 1 λίτρο πλήρες γάλα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (ή κορν φλάουρ + 1 βανιλίνη)
- 10 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 50 ml ουίσκι ή brandy (προαιρετικά)
- 1 φλούδα λεμονιού
Για την διακόσμηση
- κάστανα καβουρδισμένα
- αμύγδαλα
- φουντούκια
- ρόδια
Διαδικασία
Βήμα 1
Παντεσπάνι: Χωρίζουμε πρώτα τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτοι και παράλληλα, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε στους κρόκους το ουίσκι στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα μαγειρικής, καθώς και τα σπασμένα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάστανα και το αλεύρι με το baking powder.
Ανακατεύουμε απαλά και στο τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με σπάτουλα, ώστε να διατηρηθεί ο όγκος του μείγματος. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα στρογγυλή για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.
Βήμα 2
Κρέμα: Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σε ένα μπολ διαλύουμε προσεκτικά τα 500 ml γάλα με το άνθος αραβοσίτου (ή το κορν φλάουρ και το αλεύρι), ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το μείγμα του αμύλου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να δέσει και να γίνει πυκνή. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, αέρινη κρέμα.
Βήμα 3
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ουίσκι ή το brandy και τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει ελαφρά. Μόλις απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη εστία, αφαιρούμε τη φλούδα και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ενώ είναι ακόμη ζεστό και μέσα στη φόρμα, ώστε να απορροφήσει ομοιόμορφα το σιρόπι.
Βήμα 4
Συναρμολόγηση: Αφήνουμε το σιροπιασμένο παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε σε μια βαθιά πιατέλα, ώστε να συγκρατήσει την κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από την επιφάνεια, δημιουργώντας μια σταθερή στρώση, και ολοκληρώνουμε διακοσμώντας με καβουρντισμένα κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια, τζίτζιφα (αν υπάρχουν) και ρόδια, που προσθέτουν υφή και φρεσκάδα στο γλυκό.


Δημοφιλή
Κρήτη: Οι αγρότες προχωρούν σε νέο κλείσιμο του ΒΟΑΚ αύριο 8/12 – Τι ώρα θα γίνει το μπλόκο
Πυροβολισμοί μεταξύ Ρομά - Πεθερός επιχείρησε να βιάσει τη 18χρονη νύφη του
Πανικός σε φωταγώγηση δέντρου στην Κρήτη λόγω πυροβολισμών
Τραγωδία στην Μεσαρά - Πατέρας τριών παιδιών πέθανε την ώρα που μάζευε ελιές
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο για ΠΑΓΝΗ - Στο νοσοκομείο νεαρή κοπέλα
Θανατηφόρο τροχαίο για 24χρονο επιχειρηματία - Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος
Νέα ανείπωτη τραγωδία - Νεκρός βρέθηκε άνδρας μέσα σε θερμοκήπιο
Η «μερακλίνα» που σάρωσε στη σκηνή - Δείτε βίντεο
Εξελίξεις που συγκλονίζουν στην Εκκλησία της Κρήτης