Ηράκλειο: 31oC

Χοληστερίνη: Ποια τρόφιμα την αυξάνουν και ποια τη μειώνουν

05.06.2025, 4:40

Οδηγός για φυσική ρύθμιση χωρίς φάρμακα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ευτυχώς, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καταλυτικό ρόλο στη ρύθμισή της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.

Ποια τρόφιμα ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Κορεσμένα λιπαρά: Εντοπίζονται κυρίως σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά υψηλών λιπαρών), καθώς και στην πέτσα του κοτόπουλου.
  • Trans λιπαρά: Υπάρχουν σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως διάφορα γλυκά, σφολιατοειδή, μπισκότα, τηγανητά και έτοιμα fast food.
  • Επεξεργασμένα κρέατα: Τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα σαλάμια και τα λουκάνικα περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά, που αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
    Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη;

Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης:

1) Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες:

Βρώμη και πίτουρο βρώμης: Περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη.
Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες και δαμάσκηνα περιέχουν διαλυτές ίνες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
Όσπρια: Ρεβίθια, φακές και φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

2) Υγιεινά λιπαρά:

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος): Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Ξηροί καρποί: Ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα προσφέρουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Ελαιόλαδο και αβοκάντο: Προσφέρουν σημαντική καρδιαγγειακή προστασία.
Λιναρόσπορος και σπόροι chia: Πλούσιοι σε ω-3 και φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης

3) Φυτικές στερόλες και στανόλες:

Η καθημερινή πρόσληψη 1,5–3 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 7–10%. Βρίσκονται κυρίως σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως σε συγκεκριμένες μαργαρίνες, γάλα ή γιαούρτι.

Συνολικά, φαίνεται ότι στη ρύθμιση της χοληστερόλης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Εμμηνόπαυση: Πως θα αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Αδιανόητο στις ΗΠΑ: Πάστορας έστελνε μηνύματα σε νεαρά κορίτσια για να αποσπάσει γυμνές τους φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Αθλητικά

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση απειλών σε διαιτητών στους τελικούς του μπάσκετ, κατηγορίες σε οκτώ φιλάθλους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Οικονομία

Χιλιάδες ξενοδοχεία κάνουν αγωγή στην Booking

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

Πενθεί ο ελληνικός στίβος: «Έφυγε» η Άρτεμις Κανδρεβιώτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα στα Τρίκαλα – Δικυκλιστής συγκρούστηκε με κοπάδι από αγριογούρουνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Ναύπλιο σε πένθος: Κλειστό το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου για τη Λένα Σαμαρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: «Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στους κανόνες της κοινής λογικής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Αθλητικά

Η Αστον Βίλα απέκτησε τον Γκεσάν από τη Νις με 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Κύπρο η Εθνική μπάσκετ – Δείτε το λόγο

Διαβάστε περισσότερα